Αθήνα

°C

kairos icon

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Μήπως σε παχαίνουν τα κακά συναισθήματα;
ΥΓΕΙΑ

Μήπως σε παχαίνουν τα κακά συναισθήματα;

Μήπως κάθε φορά που έχεις κακή διάθεση ή νιώθεις πλήξη και μοναξιά, ανοίγεις το ψυγείο; Μήπως όταν κατακλύζεσαι από αρνητικές σκέψεις, ψάχνεις κάτι νόστιμο, λιπαρό ή με πολλή ζάχαρη για να νιώσεις ευχαρίστηση; Μήπως καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού, όταν έχεις άγχος; Η επιβράβευση που προσφέρεις στον εαυτό σου συνήθως είναι τα γλυκά; Αν στα παραπάνω […]

Μήπως κάθε φορά που έχεις κακή διάθεση ή νιώθεις πλήξη και μοναξιά, ανοίγεις το ψυγείο; Μήπως όταν κατακλύζεσαι από αρνητικές σκέψεις, ψάχνεις κάτι νόστιμο, λιπαρό ή με πολλή ζάχαρη για να νιώσεις ευχαρίστηση; Μήπως καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού, όταν έχεις άγχος; Η επιβράβευση που προσφέρεις στον εαυτό σου συνήθως είναι τα γλυκά;

γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

Αν στα παραπάνω η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με τους ψυχολόγους να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που διαχειρίζονται τα προβλήματα τους, το άγχος και τις στεναχώριες τους με το φαγητό.

Οι άνθρωποι που έχουν συναισθηματική υπερφαγία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, δεν τρώνε επειδή πεινάνε, αλλά για να νιώσουν καλύτερα. Καταφεύγουν σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, για να ξεχάσουν τα αρνητικά συναισθήματα και να νιώσουν απόλαυση και άμεση ικανοποίηση. Παρατρώνε για να νιώθουν πιο ευχάριστα και ανακουφισμένοι. Δυστυχώς όμως δεν το καταφέρνουν! Συνήθως μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας νιώθουν τύψεις για τις ανεπιθύμητες θερμίδες που απέκτησαν.

Για αυτούς το καλό και πολύ φαγητό, τα γλυκά, τα πατατάκια και όλα τα παχυντικά φαγητά υποκαθιστούν τη ζεστή αγκαλιά που δεν έχουν, την επιβράβευση που θα ήθελαν, την αναγνώριση, τον ερωτισμό και την επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αν σε χτυπήσει μία φορά… θα το ξανακάνει!

Όμως η ευχαρίστηση που εισπράττουν δεν διαρκεί πάνω από μερικά λεπτά, διότι η κατανάλωση τροφής δεν ισοδυναμεί σίγουρα με την λύση των προβλημάτων και την ανακούφιση από το άγχος.

Πριν λοιπόν ανοίξετε το ψυγείο ή παραγγείλετε τις λαχταριστές σας λιχουδιές, κάντε μία παύση και αναρωτηθείτε αν πεινάτε πραγματικά ή προσπαθείτε με το φαγητό να καλύψετε άλλες σας ανάγκες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις