Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Guardian: Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Guardian: Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Κανείς δεν πιστεύει έτσι απλά τα της καθαρής εξόδου. Κάποιοι βέβαια ακόμη ελπίζουν. Υπάρχει περίπτωση να σωθεί η Ελλάδα; Σε αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο Guardian. Αφορμή για το άρθρο της ανταποκρίτριας της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Ελενα Σμιθ, η επικείμενη ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος. «Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς […]

Κανείς δεν πιστεύει έτσι απλά τα της καθαρής εξόδου. Κάποιοι βέβαια ακόμη ελπίζουν. Υπάρχει περίπτωση να σωθεί η Ελλάδα; Σε αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο Guardian.

Αφορμή για το άρθρο της ανταποκρίτριας της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Ελενα Σμιθ, η επικείμενη ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της.

Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει την τόσο αναγκαία “ανάσα” για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Όμως, θεωρείται ευρέως ως αν επαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα περαιτέρω κρίση στο μέλλον», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Πάλι προβλήματα με την Αθήνα»: Ζήτημα δεσμεύσεων ή σκληρή συμπεριφορά;

Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, καμία χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα, όσα η Ελλάδα, υπενθυμίζει ο Guardian.

«Η διάσωση είναι τίμημα. Οι όροι ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και, κατά περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -πολλές από αυτές αντιπαθείς παρότι έπρεπε να γίνουν προ πολλού- ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών.

Αλλά ο οικονομικός “ζουρλομανδύας” έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους- ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία, τουλάχιστον, για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιωτικό επίπεδο, επισημαίνει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ, συμπληρώνοντας ότι το δημογραφικό πρόβλημα που επιδεινώνεται δεν βοηθά, καθώς η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην ΕΕ.

Πάντως, το δημοσίευμα σημειώνει ότι το ποσοστό ανεργίας έπεσε περίπου στο 20% και προσθέτει ότι αυξάνεται η ελπίδα, κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη έρευνα της ΕΕΝΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις