Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Διπλή ψυχρολουσία: Ισοδύναμα από Eurogroup – «Μπλόκο» από Γερμανία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή ψυχρολουσία: Ισοδύναμα από Eurogroup – «Μπλόκο» από Γερμανία

Έντονη είναι η αντίδραση από το Eurogroup στο ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις και οι υπουργοί Οικονομικών ωθούν την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα. Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, όλοι οι υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη Γερμανία, η οποία σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν το επικύρωσε εξαιτίας εσωτερικών διαδικασιών, οι […]

Έντονη είναι η αντίδραση από το Eurogroup στο ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις και οι υπουργοί Οικονομικών ωθούν την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα.

Στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, όλοι οι υπουργοί επικύρωσαν το επικαιροποιημένο μνημόνιο, εκτός από τη Γερμανία, η οποία σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν το επικύρωσε εξαιτίας εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Τελειωμένη υπόθεση ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά – Έχει ημερομηνία λήξης

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η Ελλάδα δεν θα πάρει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση ωθείται τώρα να λάβει ισοδύναμα μέτρα, κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ -περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ- απο άλλες πηγές του προϋπολογισμού της.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε ερώτηση για την ευελιξία μετά το Μνημόνιο, και ιδιαίτερα για την πιθανότητα μη περικοπής των συντάξεων, απάντησε πως: «είναι πολύ σημαντικό, στην τελευταία φάση του Μνημονίου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές -κύριο συστατικό της εμπιστοσύνης αυτής, είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της και όλες τις υποχρεώσεις της».

«Μπέρδεμα» με το ΦΠΑ στα νησιά

Η τελική απόφαση και το πράσινο φως θα δοθεί, μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση του επικαιροποιημένου Μνημονίου από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό μεταφέρεται τώρα για νωρίς τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις