Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

03

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Βενιζέλος: Μπορεί να ακυρωθεί ο νόμος που μειώνει τις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενιζέλος: Μπορεί να ακυρωθεί ο νόμος που μειώνει τις συντάξεις

Πως υπάρχει δυνατότητα να ακυρωθεί ο νόμος που μειώνει τις συντάξεις από 1 Ιανουαρίου του 2019, υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος συσχέτισε το μέτρο με εκείνο του παγώματος των συντάξεων. Κατά τον ίδιο, το δημοσιονομικό όφελος που θα υπάρξει από το πάγωμα  είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της μείωσης. Μια φορά κι έναν […]

Πως υπάρχει δυνατότητα να ακυρωθεί ο νόμος που μειώνει τις συντάξεις από 1 Ιανουαρίου του 2019, υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος συσχέτισε το μέτρο με εκείνο του παγώματος των συντάξεων.

Κατά τον ίδιο, το δημοσιονομικό όφελος που θα υπάρξει από το πάγωμα  είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της μείωσης.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Τσίπρας ήταν τέλειος… Τώρα, έγινε ελεεινός! (vid)

«Η δική μου προσωπική θέση είναι πάρα πολύ καθαρή το μέτρο αυτό της περικοπής των ονομαστικών συντάξεων δεν χρειάζεται και δε χρειάζεται γιατί νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση παράλληλα με ένα άλλο πολύ πιο βαρύ μετρό στο οποίο σπανίως αναφερόμαστε, πρόκειται για το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του παγώματος των συντάξεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ονομαστικής περικοπής που έχει νομοθετηθεί από 1/1/19 . Το πάγωμα των συντάξεων έχει όφελος δημοσιονομικό 2,8% του ΑΕΠ ενώ η ονομαστική περικοπή 1,5% του ΑΕΠ» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Πρόσθεσε δε πως κατά τη λογική αυτή «ακόμα κι αν δεν βελτιωθεί τίποτα στον οικονομικό σχεδιασμό με απλή παράταση του παγώματος μπορούν να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ. που διατίθεται για συνταξιοδότηση ώστε η Ελλάδα να έχει ως ποσοστό του ΑΕΠ συνταξιοδοτική δαπάνη στα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης χωρίς να χρειάζονται οι περικοπές».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το μέτρο για την περικοπή διαρθρωτικό που αφορά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ανέφερε πως έχει σημασία ως χώρα να στείλουμε μήνυμα πως υπάρχουν κι άλλες λύσεις.

«Έχει σημασία να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες είναι υπεύθυνες. Αλλά πρέπει να πάμε και στο συνολικό επανασχεδιασμό στην βάση των προτάσεων που έχουν διατυπωθεί για το ασφαλιστικό σύστημα».

Τέλος ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε αν είναι λαϊκισμός να θέτει κάνεις την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να θέλει να μάθει εάν επιδιώκει την κατάργηση της νομοθετημένης περικοπής των συντάξεων ή επιδιώκει την αναβολή του μέτρου αυτού ώστε αυτό να επιβληθεί μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις