Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Απαλλαγείτε από τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια!
ΥΓΕΙΑ

Απαλλαγείτε από τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια!

Η Κατερίνα Ζαγοραίου ρωτά τον Οφθαλμοπλαστικό Χειρουργό κ. Γιώργο Χαρώνη.   Είναι εύκολη επέμβαση η βλεφαροπλαστική ή χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και προσοχή στη λεπτομέρεια από τον Χειρουργό; «Κάθε αισθητική επέμβαση στο πρόσωπο (και ιδιαίτερα στα βλέφαρα) πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή και να έχει προηγηθεί πλήρης ενημέρωση για τις ενδείξεις, και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. […]

Η Κατερίνα Ζαγοραίου ρωτά τον Οφθαλμοπλαστικό Χειρουργό κ. Γιώργο Χαρώνη.

 

Είναι εύκολη επέμβαση η βλεφαροπλαστική ή χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και προσοχή στη λεπτομέρεια από τον Χειρουργό;

«Κάθε αισθητική επέμβαση στο πρόσωπο (και ιδιαίτερα στα βλέφαρα) πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή και να έχει προηγηθεί πλήρης ενημέρωση για τις ενδείξεις, και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ο χειρουργός πρέπει να διαθέτει την επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία, καθώς και άριστη γνώση των ματιών. Η προσοχή στην λεπτομέρεια και η εξατομίκευση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλές φορές συνυπάρχουν και άλλες καταστάσεις, όπως π.. η βλεφαρόπτωση, η πτώση του δακρυικού αδένα, του μετώπου ή των φρυδιών. που πρέπει να εκτιμηθούν και να ληφθούν υπόψη στο εγχειρητικό μας πλάνο».

Πότε χρειάζεται να κάνει κάποιος ή κάποια βλεφαροπλαστική;

«Δεν υπάρχουν αυστηρά προκαθορισμένα κριτήρια ή προϋποθέσεις. Οι αλλαγές που εμφανίζονται στα βλέφαρα είναι λόγω ηλικίας, τρόπου ζωής και κληρονομικότητας, οπότε και πιο νέα άτομα μπορεί να χρήζουν αισθητικής παρέμβασης».

Πώς επιτυγχάνεται ένα φυσικό αποτέλεσμα χωρίς αλλαγή στο βλέμμα, γιατί έχουμε δει και πολύ άσχημα αποτελέσματα βλεφαροπλαστικής;

«Το πιο σημαντικό στην βλεφαροπλαστική είναι η επίτευξη ενός φυσικού αποτελέσματος χωρίς υπερβολές και χωρίς να φαίνεται κάποιος ότι έχει χειρουργηθεί. Οι σύγχρονες τεχνικές της βλεφαροπλαστικής βασίζονται στην κατανόηση των μηχανισμών που αφορούν κυρίως στην απώλεια λίπους και κολλαγόνου. Σε γενικές γραμμές, γίνεται ανακατανομή των ιστών και όχι υπερβολική αφαίρεσή τους, όπως συνέβαινε παλαιότερα».

Ποιά είναι η διαφορά των νέων τεχνικών με τις παλαιότερες μεθόδους;

«Οι νεότερες τεχνικές βασίζονται στην ανακατανομή του λίπους τόσο στα άνω, αλλά κυρίως στα κάτω βλέφαρα, προκειμένου να εξαλειφθούν καμπύλες και κυρτώσεις των βλεφάρων, που δημιουργούν σκιάσεις, μαύρους κύκλους και αλλαγές στο βλέμμα. Ταυτόχρονα αποφεύγεται η υπερβολική αφαίρεση δέρματος, ενώ προτιμώνται στα κάτω βλέφαρα εσωτερικές-κρυφές τομές από την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν περιγραφεί τεχνικές “αναίμακτης βλεφαροπλαστικής” με χρήση συσκευών “πλάσματος” που διαφημίζονται σαν βλεφαροπλαστικές χωρίς νυστέρι. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι έχουν πολλούς περιορισμούς και σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη βλεφαροπλαστική. Μάλιστα τις περισσότερες φορές, έχουν μακρό χρόνο αποκατάστασης με έντονη ερυθρότητα, υποχρωμίες ή υπερχρωμίες του δέρματος στην περιοχή γύρω από τα μάτια».

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία; Υπάρχει πόνος μετά;

«Οι επεμβάσεις βλεφαροπλαστικής γίνονται εντελώς ανώδυνα με τοπική αναισθησία με ή χωρίς χρήση μέθης ανάλογα με το είδος της επέμβασης. Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο και η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλή χωρίς πόνο».

Μετά από πόσο διάστημα μπορεί κάποιος/α να επιστρέψει στη καθημερινότητά του, αλλά και να δει το τελικό αποτέλεσμα;

«Το διάστημα επιστροφής στην καθημερινές ασχολίες εξαρτάται από το είδος της επέμβασης, την ηλικία και το ιστορικό του ασθενούς, όμως η αποκατάσταση, κατά μέσο όρο, είναι 7-10 μέρες.

 

Γιώργος Κ. Χαρώνης Οφθαλμοπλαστικός Χειρουργός

Ιατρικό κέντρο Οφθαλμολογίας Athens Vision

[email protected]

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις