Αθήνα

°C

Τετάρτη

14

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Καθαρή έξοδος με “σαφάρι” κατασχέσεων την ημέρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρή έξοδος με “σαφάρι” κατασχέσεων την ημέρα

Καθαρή έξοδος με κατασχέσεις και ληξιπρόθεσμα; Η συμφωνία για το χρέος μπορεί να θεωρείται «επιτυχία» από την κυβέρνηση που πανηγυρίζει συνεχώς, όμως τα νούμερα τους διαψεύδουν. Νέο άλμα καταγράφηκε τον Μάιο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών […]

Καθαρή έξοδος με κατασχέσεις και ληξιπρόθεσμα;

Η συμφωνία για το χρέος μπορεί να θεωρείται «επιτυχία» από την κυβέρνηση που πανηγυρίζει συνεχώς, όμως τα νούμερα τους διαψεύδουν.

Νέο άλμα καταγράφηκε τον Μάιο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων.

Επίσης  10.673 οφειλέτες προστέθηκαν σε όσους υφίστανται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία, κάθε εργάσιμη ημέρα του Μαΐου η εφορία προχωρούσε σε περισσότερες από 400 κατασχέσεις.

Handelsblatt: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος για την Ελλάδα

Ειδικότερα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:

– Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) διαμορφώθηκαν τον Μάιο στα 4,764 δισ. ευρώ έναντι 4,154 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Εμφάνισαν δηλαδή αύξηση κατά 610 εκατ. ευρώ.

– οι καθαρά φορολογικές οφειλές διαμορφώθηκαν τον Μάιο στα 4,129 δισ. ευρώ έναντι 3,665 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παρουσίασαν δηλαδή αύξηση 554 εκατ. ευρώ.

– οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή όσες είχαν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2017 καθώς και όσες συσσωρεύτηκαν από την αρχή του 2018 διαμορφώνονται πλέον στα 101,482 δισ. ευρώ.

Μια «βρώμικη» ανταλλαγή – Φέρνει την έξοδο η συμφωνία;

– συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει προχωρήσει στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Οι φορολογούμενοι εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί μέτρα ανήλθαν τον Μάιο στους 1.128.203 έναντι 1.117.530 που ήταν τον Απρίλιο. Προέκυψε δηλαδή μια αύξηση του αριθμού τους κατά 10.673. Ουσιαστικά κάθε εργάσιμη ημέρα του Μαΐου η εφορία προχωρούσε σε περισσότερες από 400 κατασχέσεις.

«Τέλος» το μνημόνιο, με αντάλλαγμα νέες σκληρές δεσμεύσεις

– μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν επιβληθεί στο 68,05% των 1.708.111 φορολογουμένων στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων.

– οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίζονται σταδιακά το τελευταίο πεντάμηνο και συγκεκριμένα από 4.107.315 τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Μάιο σε 3.816.475 φορολογούμενους.

Τράπεζα της Ελλάδος: «Καμπανάκι» για τα ανέφικτα πλεονάσματα

Ο περιορισμός τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις