Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Σκάνδαλο” με τις φωτογραφικές προκηρύξεις στα υπουργεία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Σκάνδαλο” με τις φωτογραφικές προκηρύξεις στα υπουργεία

Βρήκαν «έδαφος» οι καταγγελίες της ΝΔ φωτογραφικές προκηρύξεις για τις θέσεις των διοικητικών και τομεακών γραμματέων στα υπουργεία. Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτεί την επανέκδοση μίας στις τρεις προκηρύξεις (για 22 από τις 69 θέσεις), ενώ ζητά τη δημιουργία ενός αντικειμενικού πλαισίου βαθμολόγησης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις προκηρύξεις. […]

Βρήκαν «έδαφος» οι καταγγελίες της ΝΔ φωτογραφικές προκηρύξεις για τις θέσεις των διοικητικών και τομεακών γραμματέων στα υπουργεία.

Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτεί την επανέκδοση μίας στις τρεις προκηρύξεις (για 22 από τις 69 θέσεις), ενώ ζητά τη δημιουργία ενός αντικειμενικού πλαισίου βαθμολόγησης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις προκηρύξεις.

Βέβαια σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το απαράδεκτο γεγονός ότι τα στοιχεία από τους φακέλους των υποψηφίων έχουν σταλεί σε υπουργικά γραφεία πριν από οποιαδήποτε αξιολόγηση, για εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ  Γιώργος Γεωργαντάς.

Το μυστικό ραντεβού του Παππά, τροφή για σενάρια (photo)

Από την αύξηση του αριθμού των γραμματέων, των μετακλητών αλλά και αποσπασμένων συμβούλων, προκύπτει επιβάρυνση του προϋπολογισμού επιπλέον κατά τρία εκατ. ευρώ ετησίως .

Συνοδευτικά του εγγράφου του ΑΣΕΠ, από το οποίο προκύπτει ότι υπουργοί της κυβέρνησης κατόπιν αιτήματός τους «έλαβαν» τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων και τέσσερις εξ αυτών πίνακες που εκτός του ονοματεπώνυμου περιελάμβαναν και τα προσόντα τους, η Ν.Δ. γνωστοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τις υφιστάμενες θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων καθώς και την εξέλιξή τους με το νέο σύστημα.

ΝΔ: Όλες οι παράνομες προσλήψεις θα καταγγελθούν την επομένη των εκλογών

Σύμφωνα με αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπουργείων που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν 28 θέσεις γενικών γραμματέων επιπλέον, έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά με το κόστος μισθοδοσίας τους να φτάνει συνολικά το 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εφόσον προσμετρηθούν οι μετακλητοί και οι αποσπασμένοι σύμβουλοι, που σύμφωνα με τα στοιχεία είναι 140 άτομα, τότε μαζί με τις υπερωρίες στο μισθολογικό κόστος προστίθεται περίπου 1,55 εκατ. ευρώ ετησίως.

Βάσει των στοιχείων, σήμερα υπάρχουν συνολικά 90 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία και συγκεκριμένα: 17 γενικοί γραμματείς που βάσει του νέου νόμου θα μετεξελιχθούν σε διοικητικούς γραμματείς, 13 αναπληρωτές γραμματείς εκ των οποίων οι 11 θα γίνουν αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς, 42 γενικοί γραμματείς που προΐστανται σε γενικές γραμματείες και οι οποίοι θα μετεξελιχθούν σε τομεακούς γραμματείς, 18 ειδικοί γραμματείς που θα εξελιχθούν σε ειδικούς τομεακούς γραμματείς.

Το ζήτημα επιλογής των νέων γενικών γραμματέων έχει αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να καταγγέλλει φωτογραφικές προκηρύξεις με στόχο την «τακτοποίηση ημετέρων».

Οι επίμαχες καταγγελίες θορύβησαν τους εκπροσώπους των δανειστών κατά την τελευταία τους συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι σχετικές διαδικασίες γράφει η Καθημερινή.

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία με τα Σκόπια- Άμεσα εκλογές

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζήτησαν την εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξεταστούν οι ανάγκες και τα τυπικά προσόντα που θα «συνοδεύουν» τις επίμαχες θέσεις.

Όσες προκηρύξεις είναι εκτός πλαισίου των αποτελεσμάτων της μελέτης θα ακυρωθούν και οι συγκεκριμένες θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν, ενώ για τις υπόλοιπες, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

Η μελέτη των εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Βάσει του αρχικού μνημονιακού σχεδιασμού, πάντως, εκείνο το διάστημα θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η επιλογή των νέων ειδικών και τομεακών γραμματέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «ύποπτες» προκηρύξεις υπολογίζονται περί τις δέκα και ήδη έχουν εντοπιστεί από τους θεσμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις