Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Εξαφάνιζαν πορτοφόλια «εν ριπή οφθαλμού», με φόντο… τον Άγνωστο Στρατιώτη (vid)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαφάνιζαν πορτοφόλια «εν ριπή οφθαλμού», με φόντο… τον Άγνωστο Στρατιώτη (vid)

Του Πέτρου Καρσιώτη Πορτοφόλια και τσάντες από τους τουρίστες, που φωτογραφίζονταν ακόμη και με φόντο τους τσολιάδες της Προεδρικής φρουράς μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, εξαφάνιζαν «εν ριπή οφθαλμού» τα μέλη, ιδιαίτερα γυναίκες, της πολυμελούς οργανωμένης συμμορίας που λυμαινόταν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τις πλατείες του κέντρου της Αθήνας! Αρπαγές πορτοφολιών και σε Παρίσι […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πορτοφόλια και τσάντες από τους τουρίστες, που φωτογραφίζονταν ακόμη και με φόντο τους τσολιάδες της Προεδρικής φρουράς μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, εξαφάνιζαν «εν ριπή οφθαλμού» τα μέλη, ιδιαίτερα γυναίκες, της πολυμελούς οργανωμένης συμμορίας που λυμαινόταν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τις πλατείες του κέντρου της Αθήνας!

Αρπαγές πορτοφολιών και σε Παρίσι – Μαδρίτη

Ήταν τόσες πολλές οι καταγγελίες για αρπαγές πορτοφολιών, κινητών και τσαντών, που συστήθηκε ειδική ομάδα στην Ασφάλεια Αθηνών και η έρευνα κατέληξε στην απίστευτη διαπίστωση ότι μέλη της ίδιας συμμορίας δρούσαν κατά καιρούς και στο Παρίσι και στη Μαδρίτη!

Η Αστυνομία κάνει λόγο για εξάρθρωση μιας από τις πιο άρτια οργανωμένες διεθνικές εγκληματικές ομάδες κλεπτών τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές πορτοφολιών και τσαντών σε βάρος τουριστών και επισκεπτών σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογικοί χώροι – πλατείες με τουριστική βαρύτητα κ.τ.λ.) κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας άλλα και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, και σε πόλεις της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Σχεδίαζαν και ξυλοδαρμούς καταστηματαρχών στην Ερμού

Στη διάρκεια των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων διαπίστωσαν οι αστυνομικοί ότι τα ηγετικά στελέχη της συμμορίας σχεδίαζαν και… ξυλοδαρμούς καταστηματαρχών της οδού Ερμού αλλά και πολιτών οι οποίοι έβλεπαν τι γινόταν και έκαναν καταγγελίες στην Αστυνομία!

Οι κλεμμένοι «θησαυροί» των Γεωργιανών – Στη δημοσιότητα το άλμπουμ της ΕΛΑΣ

Συνελήφθησαν 30, αναζητούνται 21

Στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε επί τέσσερις ημέρες στο κέντρο, συνελήφθησαν τριάντα αλλοδαποί άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 39 ετών, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη και οχτώ  ανήλικοι.

Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι είκοσι ένας συνεργοί τους, ηλικίας από 16 έως 42, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες έγκλειστες σε καταστήματα κράτησης της χώρας.

Ψάχνουν τουλάχιστον 300 κλοπές πορτοφολιών

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, ταυτοποιήθηκαν πενήντα επτά περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε τουλάχιστον άλλες τριακόσιες τριακόσιες(!)  περιπτώσεις!

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ο τρόπος δράσης τους στα κέντρα  Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ηρακλείου  Κρήτης,  αλλά και σε πόλεις της Ισπανίας και Γαλλίας, όπου ορισμένα μέλη δραστηριοποιούνται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Ως προς τον τρόπο «λειτουργίας» της εν λόγω οργάνωσης, προέκυψε ότι:

Προσκαλούσαν κοπέλες από Βουλγαρία – Ρουμανία

Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, για ενισχύουν τις ομάδες κρούσης, προσκαλούσαν στην χώρα μας, κοπέλες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τους εξασφάλιζαν την διαμονή τους σε οικίες και ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας.

Στα χέρια των Αρχών «βομβιστές των ΑΤΜ»

Από την Πλάκα ως το Μοναστηράκι, από του Ψυρρή ως το Σύνταγμα

Στη συνέχεια, τις εκπαίδευαν στην αφαίρεση πορτοφολιών και τσαντών, κυρίως τουριστών και επισκεπτών του Ιστορικού Κέντρου (Πλάκα – Ακρόπολη – Ερμού – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Ψυρρή – Μοναστηράκι – Θησείο και Πλατεία Συντάγματος) και τις τοποθετούσαν σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία ενδιαφέροντος.

Τα μετρητά έφευγαν αυθημερόν

Τα χρήματα και το συνάλλαγμα «έφευγαν» αυθημερόν, από τα διάφορα ανταλλακτήρια του κέντρου της Αθήνας, κυρίως αυτά που βρίσκονται πλησίον σταθμών του Μετρό.

Τα μέλη της ομάδας, δρούσαν σε δυάδες – εξάδες και αφαιρούσαν πορτοφόλια και τσάντες με τρεις  τουλάχιστον μεθόδους:

Προσποιούνταν τους τουρίστες

α) Προσποιούμενοι τους τουρίστες έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στο χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το «θύμα» με το χάρτη και το έτερο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα.

β) Δημιουργώντας, τεχνητό συνωστισμό.

γ) Εισερχόμενα τεχνηέντως σε γκρουπ τουριστών, προσποιούνταν τα μέλη του γκρουπ και κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα, έψαχναν τη κατάλληλη ευκαιρία (απώλεια προσοχής) για να αφαιρέσουν αντικείμενα.

Τα ηγετικά μέλη της ομάδας είχαν συστήσει ομάδα παρακολούθησης των ενστόλων Αστυνομικών των πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να ενημερώνουν τα επιχειρησιακά μέλη, για το που κινούνται οι Αστυνομικοί και ποιο είναι το πιο πρόσφορο σημείο δράσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις