Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σάρωσε ο Ερντογάν: Πώς “βλέπει” τον θρίαμβο η τουρκική λίρα
ΚΟΣΜΟΣ

Σάρωσε ο Ερντογάν: Πώς “βλέπει” τον θρίαμβο η τουρκική λίρα

Το 53,6% συγκεντρώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου δέκα ημέρες. Ο Τούρκος πρόεδρος σάρωσε και οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει να πανηγυρίζουν, ήδη από τις πρώτες χθεσινές ανακοινώσεις. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Σαντί Γκιουβέν, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, δήλωσε ότι η YSK έχει καταμετρήσει […]

Το 53,6% συγκεντρώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου δέκα ημέρες. Ο Τούρκος πρόεδρος σάρωσε και οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει να πανηγυρίζουν, ήδη από τις πρώτες χθεσινές ανακοινώσεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Σαντί Γκιουβέν, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, δήλωσε ότι η YSK έχει καταμετρήσει το 99,91% των ψήφων.

Φόβος ή λατρεία; Όλα, στα πόδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (pics-vid)

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε πως η εκλογική διαδικασία χθες στην Τουρκία ήταν «υγιής» καθώς τα ανεπίσημα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών έδειξαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚ κέρδισε και τις δύο διαδικασίες.

Ο Ερντογάν φέρεται να συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, το 30,8%, ενώ η συμμετοχή έφθασε το 88,1%.

Εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον επικεφαλής του κόμματος της Ακσενέρ

Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων. Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.

«Επιστρέφει» η λίρα μετά τον θρίαμβο Ερντογάν

Ενώ η Τουρκία βρισκόταν οικονομικά σε καλό δρόμο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και το κύμα συλλήψεων και απολύσεων που ακολούθησε άρχισε να χάνεται η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Ο κίνδυνος της κατάρρευσης ήταν εμφανέστατος με τον Ερντογάν να καλεί τους πολίτες να μετατρέψουν τα ευρώ που είχαν «κάτω από το μαξιλάρι» σε λίρες. Ωστόσο, μετά τη μεγάλη νίκη στις χθεσινές εκλογές, η λίρα πήρε τα πάνω της.

Κραυγή αγωνίας Ερντογάν για την τουρκική λίρα

Το πρωί της Δευτέρας η τουρκική λίρα καταγράφει κέρδη σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τα υψηλότερα επίπεδά της σε διάστημα ενός μηνός. Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα καταγράφει άνοδο 2,91% στα 4,54 έναντι του δολαρίου, δίδοντας συνέχεια στα κέρδη 2% που σημείωνε τα ξημερώματα, στην πρώτη του αντίδραση στην έκβαση των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν πως το ράλι του τουρκικού νομίσματος θα είναι βραχύβιο, αφού πολύ γρήγορα οι επενδυτές αναμένεται να στραφούν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του νομίσματος της γείτονος.

Σε ό,τι αφορά το τουρκικό χρηματιστήριο, οι αναλυτές προβλέπουν σημαντική άνοδό του προσεχώς, δεδομένου ότι οι τραπεζικές μετοχές στην Τουρκία διαπραγματεύονται  με discount περί το 45%. Οι αποτιμήσεις των τουρκικών μετοχών έχουν αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις