Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / ΝΔ: Αιχμή του δόρατος το Σκοπιανό
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΔ: Αιχμή του δόρατος το Σκοπιανό

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος Αιχμή του δόρατος αποτελεί πλέον η συμφωνία για το Σκοπιανό για την ΝΔ στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει στην κυβέρνηση με απώτερο στόχο την ταχεία προσφυγή στις κάλπες. Η συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ και οι πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό, […]

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Αιχμή του δόρατος αποτελεί πλέον η συμφωνία για το Σκοπιανό για την ΝΔ στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει στην κυβέρνηση με απώτερο στόχο την ταχεία προσφυγή στις κάλπες.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ και οι πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό, δίνουν σειρά επιχειρημάτων στην ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβερνητική συνοχή δοκιμάστηκε στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ και μέτρησε απώλειες (αυτήν του Δημήτρη Καμμένου), γεγονός που η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτο.

Αρχικά η επίθεση στρέφεται κατά του κ. Κοτζιά επί της ουσίας της συμφωνίας.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών είναι επιζήμια και παράγει τετελεσμένα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι παραχώρησε στους Σκοπιανούς της δυνατότητα να δηλώνουν «Μακεδόνες» και να ισχυρίζονται ότι μιλούν την «μακεδονική γλώσσα», κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί στο παρελθόν.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν τα στελέχη της Πειραιώς και στο γεγονός ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στις Πρέσπες μίλησε μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα για ελληνικό και μακεδονικό λαό χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Και απευθύνουν ερώτημα προς τους κ. Κοτζιά και Τσίπρα, γιατί η Ελλάδα δέχτηκε την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ο σκοπιανός λαός θα αποκαλείται «Μακεδόνες» και η γλώσσα θα είναι «μακεδονική» και όχι «Βορειομακεδόνες» και «βορειομακεδονική» αντίστοιχα.

Κοινό μυστικό μεταξύ των στελεχών της ΝΔ είναι η πεποίθηση ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση μετά την μυστική διπλωματία που έφερε αυτήν την συμφωνία, έχει προχωρήσει και σε κάποιου είδους συναλλαγή, ώστε παραχωρώντας το όνομα στα Σκόπια να λάβει οικονομικά ανταλλάγματα, που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους ή την ελάφρυνση κάποιων από τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1/1/2019. Αυτό το σενάριο διαψεύδεται από την κυβέρνηση, ωστόσο η ΝΔ θα συνεχίσει να το επαναφέρει.

Την ίδια ώρα παραμένει σε ισχύ και η επίθεση που εξαπολύουν τα στελέχη της Πειραιώς στον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες για την στάση που τήρησαν στην ψηφοφορία στην Βουλή, όπου δήλωσαν κατά της συμφωνίας, αλλά στήριξαν την κυβέρνηση.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι εκείνοι που έδωσαν το δικαίωμα στον Αλέξη Τσίπρα να πιστεύει ότι η συμφωνία θα «περάσει»> από την ελληνική Βουλή, όποτε και αν έρθει. Και αυτό γιατί ακόμη και αν το ίδιο το κόμμα των ΑΝΕΛ την καταψηφίσει, θα βρεθούν άλλοι «πρόθυμοι», όπως τους χαρακτηρίσουν στην ΝΔ, να υπερψηφίσουν την επιζήμια συμφωνία και γι’ αυτό το ενδεχόμενο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο κυβερνητικός εταίρος και το κόμμα του.

Στη ΝΔ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα στελέχη αυτά γίνονται δεκτά στους κόλπους της Πειραιώς μόνο και μόνο επειδή αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ.

Στην φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει από τούδε και στο εξής προστίθενται και οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών κατά των κυβερνητικών υπουργών και στελεχών.

Η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί πρακτικές βίας και προπηλακισμών και καταδικάζει εξ αρχής την βία από όπου και αν προέρχεται, ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις μερίδας πολιτών κατά της συμφωνίας αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο ότι η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την λαϊκή βούληση και αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση.

Στις κινήσεις της ΝΔ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εντάσσεται μια πιθανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας και συναντήσεις με όλους τους κοινωνικούς φορείς, ενώ οι Μακεδόνες βουλευτές ξεκινούν περιοδείες, σε μια προσπάθεια να αποδομηθεί λέξη-λέξη η επιζήμια, όπως την χαρακτηρίζει η Πειραιώς, συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων.

Περί κανονικότητας, από τον Γιάννη Ντσούνο

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις