Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Αγγελίες – μαϊμού στο Διαδίκτυο! «Χορηγούσαν» δάνεια
ΕΛΛΑΔΑ

Αγγελίες – μαϊμού στο Διαδίκτυο! «Χορηγούσαν» δάνεια

Του Πέτρου Καρσιώτη «Χορηγούσαν» στα θύματά τους… δάνεια χαμηλότοκα, έπαιρναν προκαταβολές για ανύπαρκτα καταλύματα που δήθεν εκμίσθωναν και πουλούσαν ανύπαρκτες ηλεκτρικές συσκευές! Όλα αυτά μέσω διαδικτύου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, φέρνει στο φως την απάτη με δράστες δύο άνδρες, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη και σε βάρος του δεύτερου σχηματίστηκε δικογραφία. Στα […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

«Χορηγούσαν» στα θύματά τους… δάνεια χαμηλότοκα, έπαιρναν προκαταβολές για ανύπαρκτα καταλύματα που δήθεν εκμίσθωναν και πουλούσαν ανύπαρκτες ηλεκτρικές συσκευές!

Όλα αυτά μέσω διαδικτύου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, φέρνει στο φως την απάτη με δράστες δύο άνδρες, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη και σε βάρος του δεύτερου σχηματίστηκε δικογραφία.

Στα 117.000 ευρώ η οικονομική ζημιά των θυμάτων

Ούτε λίγο ούτε πολύ η λεία από τις απάτες σύμφωνα με την αστυνομία ανέρχεται στο ποσό των 117.000 ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, εξιχνιάστηκαν συνολικά 31  υποθέσεις απατών και συγκεκριμένα 18  για πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, 3 για χορήγηση δανείων και δέκα για εκμίσθωση (ανύπαρκτων) καταλυμάτων.

Ανέβαζαν αγγελίες από τον Σεπτέμβριο του 2016

Όπως προέκυψε από τη διαδικτυακή έρευνα, οι δύο δράστες είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2016, συμμορία με σκοπό τη διάπραξη απατών μέσω διαδικτύου.

Τρεις μεθοδολογίες δράσης

Δραστηριοποιούνταν, με διαφορετικές μεθοδολογίες δράσης, στις απάτες μέσω ανάρτησης ψευδών – απατηλών αγγελιών για:

  • πώληση ηλεκτρονικών συσκευών,
  • χορήγηση δανείων και
  • εκμίσθωση (ανύπαρκτων) καταλυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας

Στην πρώτη περίπτωση , αναρτούσαν σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας απατηλές αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, εξαπατώντας υποψήφιους αγοραστές που κατέβαλαν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν, χωρίς να παραλάβουν ποτέ την παραγγελία τους.

Ψευδείς αγγελίες για χορήγηση δανείων

Στην δεύτερη περίπτωση οι δράστες, αναρτούσαν ψευδείς αγγελίες για χορήγηση δανείων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, πείθοντας τους ενδιαφερόμενους να τους αποστείλουν δικαιολογητικά (δελτία ταυτότητας, εκκαθαριστικά σημειώματα, κάρτες τραπεζών κ.λπ.), τα οποία στη συνέχεια, με τη χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων χρησιμοποιούσαν για την έκδοση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, ενώ παράλληλα αποσπούσαν χρηματικά ποσά από τις τραπεζικές κάρτες.

Εκμίσθωση ανύπαρκτων καταλυμάτων

Στην τρίτη περίπτωση αναρτούσαν σε ιστοσελίδα υψηλής επισκεψιμότητας, απατηλές αγγελίες για την εκμίσθωση ανύπαρκτων καταλυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποσπώντας χρηματικά ποσά και τα στοιχεία καρτών από πολίτες που επιθυμούσαν τα διαμείνουν σε αυτά.

Προσποιούνταν τον τραπεζικό υπάλληλο

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 35χρονος, μετά από απατηλή συναλλαγή, εκμεταλλευόμενος τη ψυχολογική κατάσταση των θυμάτων, προσποιούνταν υπάλληλο πιστωτικού ιδρύματος και με το πρόσχημα του εντοπισμού ανεπιθύμητων συναλλαγών, αποσπούσε στοιχεία πρόσθετης τραπεζικής κάρτας, με σκοπό την περαιτέρω οικονομική ζημιά και την εξαπάτηση του θύματος.

Διαβάστε ακόμα:

Δύο ληστείες με διαφορά ωρών, στο ίδιο πρακτορείο

Άγρια καταδίωξη του Λιμενικού – «Έπεσαν» πυροβολισμοί

25χρονος ξάφριζε καταστήματα – Δεν του έφταναν τα μετρητά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις