Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / “Έσβησε” η Koko, ο χαρισματικός γορίλας που επικοινωνούσε με νοηματική
PLUS

“Έσβησε” η Koko, ο χαρισματικός γορίλας που επικοινωνούσε με νοηματική

Η χαρισματική Koko, ο γορίλας με το απίστευτο ταλέντο «έσβησε» για πάντα σε ηλικία 46 ετών. Η Koko είχε γίνει διάσημη για το μοναδικό χάρισμα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την νοηματική, πέθανε την Τρίτη. «Η Koko άγγιξε τις ζωές εκατομμυρίων ως πρέσβειρα για όλους του γορίλες και ως σύμβολο για την επικοινωνία μεταξύ ειδών αλλά και για την κατανόηση,» έγραφε το δημοσίευμα, «ήταν αγαπητή και θα λείψει σε πολλούς». […]

Η χαρισματική Koko, ο γορίλας με το απίστευτο ταλέντο «έσβησε» για πάντα σε ηλικία 46 ετών.

Η Koko είχε γίνει διάσημη για το μοναδικό χάρισμα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την νοηματικήπέθανε την Τρίτη.

«Η Koko άγγιξε τις ζωές εκατομμυρίων ως πρέσβειρα για όλους του γορίλες και ως σύμβολο για την επικοινωνία μεταξύ ειδών αλλά και για την κατανόηση,» έγραφε το δημοσίευμα, «ήταν αγαπητή και θα λείψει σε πολλούς».

Η Koko, που γεννήθηκε το 1971 σε ζωολογικό κήπο του SanFrancisco, άρχισε να μαθαίνει νοηματική από μικρή ηλικία και, στο τέλος της ζωής της, καταλάβαινε περίπου 2.000 λέξεις και στα αγγλικά.

Από το 1974, διέμενε στο Stanfordόπου ερευνητές καθίδρυσαν το The Gorilla Foundation, μία μη-κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την προστασία των υπέροχων αυτών ζώων. Μετά από λίγο καιρό, η ΜΚΟ και η Koko μετέφεραν την έδρα τους στα βουνά της Santa Cruz, επίσης στην Καλιφόρνια. 

Η Koko είχε διεθνή αναγνώριση καθώς είχε πρωταγωνιστήσει σε πληθώρα ντοκιμαντέρ ενώ είχε «φιγουράρει» και στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic.

Ambam: Ο απίστευτος γορίλας που περπατά πιο όρθιος κι από άνθρωπο! (pics-vid)

Την πρώτη φορά μάλιστα, η φωτογραφία στο εξώφυλλο δεν ήταν παρά μια φωτογραφία που έβγαλε η ίδια η Koko στον καθρέφτη.

Το Gorilla Foundation τόνισε στο δημοσίευμά του ότι θα συνεχίσει να τιμά την μνήμη της μέσω διάφορων πρότζεκτ αλλά και μέσω μιας νέας  εφαρμογής για νοηματική, με «πρωταγωνίστρια» την μοναδική Koko. 

Η Koko είχε αποτελέσει έμπνευση για ένα παιδικό βιβλίο μαζί με το γατάκι της, την All Ball.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις