Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

01

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / ΧΥΤΑ Φυλής: “Καθαρίζει” η Αθήνα από τα σκουπίδια
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΥΤΑ Φυλής: “Καθαρίζει” η Αθήνα από τα σκουπίδια

Επανέρχεται η ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και οι δρόμοι θα αρχίζουν να καθαρίζουν από τα σκουπίδια που «έπνιξαν» την πόλη. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, «με ορίζοντα πλήρους αποκατάστασης 2-3 ημερών». Όλα τα απορριμματοφόρα εισέρχονται πλέον από το πρωί στην ΟΕΔΑ Φυλής. Μόνο χθες μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ 5.300 τόνοι απορριμμάτων και […]

Επανέρχεται η ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και οι δρόμοι θα αρχίζουν να καθαρίζουν από τα σκουπίδια που «έπνιξαν» την πόλη.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, «με ορίζοντα πλήρους αποκατάστασης 2-3 ημερών». Όλα τα απορριμματοφόρα εισέρχονται πλέον από το πρωί στην ΟΕΔΑ Φυλής.

Μόνο χθες μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ 5.300 τόνοι απορριμμάτων και σήμερα ακόμη περισσότεροι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μπιζά, γνωστοποιώντας ότι επιτράπηκε η είσοδος και των απορριμματοφόρων από συμβεβλημένες με δήμους εταιρείες και Κέντρα Διαλογής.

Το πρόβλημα της ρηγμάτωσης από την έντονη βροχόπτωση της 10ης Ιουνίου, που προκάλεσε αρχικά διακοπή και ακολούθως υπολειτουργία του ΧΥΤΑ, αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη προσοχή από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.

Η διακοπή της εναπόθεσης των απορριμμάτων στο «ρηγματωμένο κύτταρο κρίθηκε απαραίτητη για να αποφορτιστεί το πεδίο και να απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα κατάρρευσης» αλλά και για να εκτιμηθεί η κατάσταση, εξηγεί η κ. Μπιζά.

Η εντατικοποίηση των εργασιών αντιστήριξης με επιχωματώσεις και παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή κατεύθυνσης της ροής του νερού, καθώς ο καιρός ήταν βροχερός, συνεχίστηκαν, επιτρέποντας την εναπόθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων στον χώρο.

Οι όγκοι αυτοί «με την κατάλληλη επιστρωμάτωση συμπίεση και επιχωμάτωση λειτούργησαν σταθεροποιητικά στο αρχικά ρήγμα» σημειώνει η κ. Μπιζά.

Ο χώρος της Φυλής είναι πλέον κορεσμένος. Ο χρόνος ζωής του είναι έως το 2019.

Από την πλευρά του το «Δυτικό Μέτωπο», η συλλογικότητα φορέων που αγωνίζεται για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζει ότι πλέον δεν επαρκεί ο χώρος για να απλωθούν και να συμπιεστούν κανονικά τα σκουπίδια, ώστε σωρεύονται σε μεγάλο ύψος επάνω σε μικρή βάση στήριξης, με σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης.

Η κ. Μπιζά, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό», καθώς ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπει και επιβάλλει αποκέντρωση, αυτοδιαχείριση και μείωση των απορριμμάτων, με στόχο την ταφή μόνο 20% εξ αυτών έως το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσουν άμεσα τρεις μονάδες επεξεργασίας: Στο Σχιστό, στο Γραμματικό και στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης Φυλής.

Στην Κρήτη ένα τεράστιο πλωτό «παλάτι» (pics)

Στα χέρια της αστυνομίας η σπείρα με τις γούνες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις