Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

07

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Κληρονομιά» 721 δισ. τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κληρονομιά» 721 δισ. τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη

  Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναζητούν έναν πιο ήπιο τρόπο πίεσης των τραπεζών της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους. Παρά τη μεγάλη μείωση τα δύο τελευταία χρόνια, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ακόμη μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 721 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν κυρίως κληρονομιά της οικονομικής κρίσης της περιόδου […]

 

Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναζητούν έναν πιο ήπιο τρόπο πίεσης των τραπεζών της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους.

Παρά τη μεγάλη μείωση τα δύο τελευταία χρόνια, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ακόμη μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 721 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν κυρίως κληρονομιά της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2008-2012 και είναι συγκεντρωμένα σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια

Τα σχέδια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, να θεσπίσει κανόνες που θα επέβαλαν στις τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις για τα δάνεια αυτά, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, προσέκρουσαν σε αντιδράσεις τραπεζιτών και βουλευτών, ακόμη και σε αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

Μετά από μήνες καθυστερήσεων, οι επόπτες από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης πλησιάζουν σε μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα επέτρεπε στον SSM να διαφυλάξει το κύρος του δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Μοσκοβισί: «Το Eurogroup οφείλει να ελαφρύνει το χρέος»

H λύση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα δοθεί στις τράπεζες μία περίοδος ετών για να σχηματίσουν προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, θεσπίζοντας παράλληλα εξαιρέσεις, για παράδειγμα για χώρες, όπως η Ιταλία, όπου το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι αργό, καθιστώντας χρονοβόρα και επίπονη την ανάκτηση των ενέχυρων.

Εναλλακτικά, οι επόπτες θα μπορούσαν να αφήσουν αυτή την χρονική προσέγγιση και να κατατάξουν τις τράπεζες και τα δάνεια σε ομάδες, ανάλογα με το ποσοστό του βιβλίου τους που έχει πρόβλημα ή ανάλογα με το αν είναι εκτεθειμένες σε κλάδο με γνωστά προβλήματα, όπως αυτόν της ναυτιλίας.

Bloomberg για ελάφρυνση χρέους: Τα μέτρα που εξετάζονται

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις