Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

09

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Έτσι θα αντιμετωπίσετε την υπέρταση
ΥΓΕΙΑ

Έτσι θα αντιμετωπίσετε την υπέρταση

Το 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης ανακοίνωσε νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, τροποποιώντας τους στόχους θεραπείας και τη στρατηγική φαρμακευτικής αντιμετώπισης. Όσο αφορά στη διάγνωση της υπέρτασης, αυτή θα στηρίζεται, στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο και προτείνεται η επιβεβαίωση είτε με 24ωρη καταγραφή (holter) είτε με μετρήσεις στο […]

Το 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης ανακοίνωσε νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.

Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, τροποποιώντας τους στόχους θεραπείας και τη στρατηγική φαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Όσο αφορά στη διάγνωση της υπέρτασης, αυτή θα στηρίζεται, στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο και προτείνεται η επιβεβαίωση είτε με 24ωρη καταγραφή (holter) είτε με μετρήσεις στο σπίτι, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όπως τονίζουν οι οδηγίες του 2018, συνιστάται ο πρωταρχικός στόχος της αγωγής να είναι η πτώση της πίεσης κάτω από 140/90 mmHg σε όλους τους ασθενείς.

Με την προϋπόθεση ότι η αγωγή είναι καλά ανεκτή, στόχος της θεραπείας θα πρέπει να είναι τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης κάτω από 130/80 mmHg ή και χαμηλότερα, στους περισσότερους ασθενείς.

Διαβάστε ακόμα: Το σάλιο «δείχνει» αν έχεις καρκίνο

Το ιδανικό εύρος τιμών της συστολικής αρτηριακής πίεσης για τους ασθενείς κάτω των 65 ετών είναι μεταξύ 120-130 mmHg και για τις ηλικίες από 65 ετών και άνω 130-140 mmHg.

Πέρα από τους νέους στόχους για τη θεραπεία οι οδηγίες αλλάζουν και τη στρατηγική φαρμακευτικής θεραπείας. Δηλαδή συνιστάται η έναρξη αντιυπερτασικής αγωγής με συνδυασμό δύο φαρμάκων σε ένα χάπι.

Εξαίρεση στον κανόνα της συνδυασμένης θεραπείας ενός χαπιού αποτελούν οι «εύθραυστοι» ηλικιωμένοι και οι ασθενείς χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με στάδιο 1 υπέρτασης (ιδίως αν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι < 150 mmHg).

Σημαντικό γεγονός του Συνεδρίου ήταν η ανάθεση της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του 2022 στην Αθήνα. «Η Ελλάδα αποτελεί χώρα με υψηλό επίπεδο κέντρων αριστείας στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και αυτό μας τιμά, αλλά και μας γεμίζει ευθύνες και για την επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου του 2022», τόνισε ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις