Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τα πάντα για τον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δουν αυξήσεις
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τα πάντα για τον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβρη, δεν θα είναι ευχάριστα για όλους. Αυτοί που θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Σε αρκετές ακριβές ζώνες εντοπίζονται αυξήσεις ακόμη και άνω του 20%. Για παράδειγμα, η ακριβότερη μέχρι τώρα περιοχή στο 1ο διαμέρισμα της Αττικής ήταν 7.000 ευρώ και τώρα πάει […]

Τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβρη, δεν θα είναι ευχάριστα για όλους.

Αυτοί που θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Σε αρκετές ακριβές ζώνες εντοπίζονται αυξήσεις ακόμη και άνω του 20%. Για παράδειγμα, η ακριβότερη μέχρι τώρα περιοχή στο 1ο διαμέρισμα της Αττικής ήταν 7.000 ευρώ και τώρα πάει στα 8.450 ευρώ ενώ στο β’ διαμέρισμα, τα 8.500 ευρώ γίνονται 9.000 ευρώ.

Στη Σαντορίνη, οι τιμές ζώνης φτάνουν στα 5.450 ευρώ (στο Ημεροβίγλι) ή και στα 5.700 ευρώ (στην Οία) ενώ στην Μύκονο η υψηλότερη τιμή διαμορφώνεται στα 4900 ευρώ. Αντίθετα, στις «λαϊκές συνοικίες» είναι εμφανής η προσπάθεια οι ανατιμήσεις να περιοριστούν στα επίπεδα των 50-100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες στη χώρα, τι αλλάζει

Στις φθηνότερες περιοχές του δήμου Ηρακλείου η τιμή ανεβαίνει από τα 1.050 στα 1.100 ευρώ.

Στο Περιστέρι, η φθηνότερη τιμή ζώνης ανεβαίνει από τα 750 στα 800 ευρώ. Συνολικά ανατιμώνται όλες οι ζώνες του Περιστερίου (συνολικά 17). Από αυτές, οι τέσσερις ανατιμώνται κατά 50 ευρώ και οι 13 κατά 100 ευρώ.

Στην Νέα Ιωνία δεν επέρχεται καμία μεταβολή και η φθηνή τιμή ζώνης παραμένει αμετάβλητη στα 900 ευρώ.

Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και από τα παραδείγματα που επέλεξε να παρουσιάσει η Κατερίνα Παπανάτσιου χθες στη Βουλή. Έτσι:

Στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, εντοπίζονται αυξήσεις 50 ευρώ σε τέσσερις από τις συνολικά 8 τιμές ζώνης του δήμου.

Στην Νίκαια, 9 από τις 15 ζώνες ανεβαίνουν κατά 50 ευρώ και 2 κατά 100 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν όσον αφορά στο θέμα των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

Οι τελικοί πίνακες αποκαλύπτουν ανατιμήσεις οι οποίες σε αρκετές περιοχές θα ξεπεράσουν ακόμη και το 20-30%. Μεταξύ αυτών, τουριστικές περιοχές.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ορίζουν ότι:

Αυξήσεις θα υπάρξουν σε 3792 τιμές ζώνης σε σύνολο 10216. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό αν αναλογιστεί κανείς ότι το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να «εξισώσει» τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές ύστερα από ύφεση 25% και πτώση 40% στην κτηματαγορά. Ουσιαστικά, αυξήσεις επέρχονται στο 37% του συνόλου των τιμών ζώνης.

«Ελπιδοφόρες οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα»

Περίπου 4.302 περιοχές δεν θα έχουν καμία μεταβολή στην τιμή ζώνης της εφορίας. Είναι δηλαδή το 42,11% του συνόλου των περιοχών.

Σε 2.122 περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις. Δηλαδή, παρά την κατάρρευση της κτηματαγοράς, μειώσεις τιμών ζώνης έχουν μόνο στη μία στις 5 περιοχές. Από την επεξεργασία των τελικών τιμών θα φανεί το ποιο θα είναι το εύρος αυτών των μειώσεων.

Από την απόφαση που υπέγραψε η Κατερίνα Παπανάτσιου προκύπτει κάτι πρωτοφανές για τα 30 και πλέον χρόνια του συστήματος των αντικειμενικών αξιών: οι νέες τιμές ζώνης δεν θα ισχύσουν για τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων αλλά και τους λοιπούς φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα παρά μετά την αλλαγή του χρόνου.

Ακόμη και στις λαϊκές συνοικίες όπου οι μεταβιβάσεις είναι κατά κύριο λόγο αφορολόγητες λόγω του υψηλού αφορολόγητου που ισχύει στις γονικές παροχές υπάρχει η επιβάρυνση των εξόδων μεταβίβασης. Εκεί που οι ανατιμήσεις είναι πραγματικός εφιάλτης, είναι στις αγορές ακινήτων οι οποίες υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Στον ΕΝΦΙΑ, τα «θύματα» θα πληρώσουν από φέτος καθώς ήταν αδιαπραγμάτευτη απαίτηση των δανειστών οι νέες τιμές να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του φόρου κατοχής από φέτος. Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019. Μάλιστα, η τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, δίνει το περιθώριο να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά τον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Μειώσεις στις συντάξεις – Ακολουθούν επιδόματα, ΕΚΑΣ

Και αυτό διότι η τροπολογία ορίζει ότι ο φόρος ακόμη και αν βεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Η πληροφόρηση για τις επικείμενες επιπτώσεις, προέρχεται και πάλι από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία έχουν ως εξής: Και αυτό διότι η τροπολογία ορίζει ότι ο φόρος ακόμη και αν βεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

160.001 ιδιοκτήτες ακινήτων (περίπου το 2,3% του συνολικού πληθυσμού) θα πληρώσουν από 50 έως και 200 ευρώ επιπλέον.

48.961 φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με πάνω από 200 ευρώ επιπλέον. Περίπου 49.000 Έλληνες πάντως, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως μια… αμελητέα μειοψηφία η οποία θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο ότι μπορεί να σηκώσει ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Στον κατάλογο των θυμάτων προστίθενται και 737.709 φυσικά πρόσωπα τα οποία θα υποστούν αυξήσεις έως και 50 ευρώ.

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αφορούν στο 23% του συνόλου των ιδιοκτητών δηλαδή σε 1,47 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ενώ το ίδιο ποσό με πέρυσι θα βεβαιωθεί σε 3.995.181 άτομα.

Ειρωνείες Τσακαλώτου: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ…

Η αύξηση του αφορολογήτου στον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που πληρώνουν τον συγκεκριμένο φόρο θα έχουν ελάφρυνση.

Πρόκειται για ένα «κέρδος» των 50 ευρώ το οποίο σε χιλιάδες περιπτώσεις θα υπερκαλύπτεται από τις αυξήσεις στη συνολική αξία της περιουσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις