Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Έναν Σάντσεθ και… ξερό ψωμί
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν Σάντσεθ και… ξερό ψωμί

Από την Ευτυχία Παπούλια Είναι τόσο ωραίος, που φαίνεται να έχει δίκιο. Edmond Rostand Ένας γοητευτικός 46άρης, ερωτευμένος με τη γυναίκα του και με πολλές γυναίκες να είναι ερωτευμένες μαζί του, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας. Με αυτή τη διευκρίνηση διατυπώθηκε από όλα σχεδόν τα μέσα η είδηση της εκθρόνισης του Μαριάνο Ραχόι από […]

Από την Ευτυχία Παπούλια

Είναι τόσο ωραίος, που φαίνεται να έχει δίκιο.

Edmond Rostand

Ένας γοητευτικός 46άρης, ερωτευμένος με τη γυναίκα του και με πολλές γυναίκες να είναι ερωτευμένες μαζί του, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Με αυτή τη διευκρίνηση διατυπώθηκε από όλα σχεδόν τα μέσα η είδηση της εκθρόνισης του Μαριάνο Ραχόι από τον Πέδρο Σάντσεθ. Στις τρίτες γραμμές των άρθρωνθα διάβαζες πως ουδεμία σχέση με την πολιτική, αλλά…

Οι τίτλοι θα τον ανέφεραν ως το γοητευτικό αγόρι που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Γιατί όμως οι λαοί, δίνουν πια τόση σημασία στη γοητεία των ηγετών και όχι στις ικανότητές τους;

Η απάντηση είναι απλή. Μα γιατί οι τελευταίες είναι ανύπαρκτες, αλλά αυτό είναι κάτι που το διαπιστώνουμε πάντα εκ των υστέρων!

Όσοι από μας πιστεύουν πως τα ουσιαστικά προσόντα, οι διάφοροι τίτλοι και περγαμηνές, είναι αρκετά για να μας ανοίξουν το δρόμο της επαγγελματικής επιτυχίας και πως η γοητεία έρχεται σε δεύτερη μοίρα θα πρέπει να αναθεωρήσουν άποψη.

Η προσωπική γοητεία είναι μία αξία, που αγνοούμε όχι μόνο τη σημασία της αλλά ακόμη και την ύπαρξή της. Απλά γιατί είναι σπάνια. Δεν τη συναντάμε εύκολα. Κι αν μας συναντήσει … δε μας θέλει εκείνη!

Υπάρχουν πολλοί όμορφοι άνθρωποι γύρω μας αλλά ελάχιστοι γοητευτικοί. Η απόσταση ανάμεσα στην ομορφιά και τη γοητεία είναι τεράστια.

Η ομορφιά είναι κατάσταση στατική, αδρανής. Οι απλά όμορφοι άνθρωποι δεν εκπέμπουν κάποιου είδους ενέργεια προς τους άλλους, αντίθετα, προσπαθούν να την αποσπάσουν, να τη στρέψουν στο εσωτερικό της ψυχής τους και να ικανοποιήσουν την αυταρέσκειά τους. Αποτέλεσμα, να εκφυλίζουν την ομορφιά τους σε ναρκισσισμό, κάτι χειρότερο κι από την ίδια την ασχήμια.

Η γοητεία αντίθετα είναι μία αύρα, που οι γοητευτικοί άνθρωποι εκπέμπουν γύρω τους χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να αρέσουν- ίσως μάλιστα να μην είναι και ιδιαίτερα όμορφοι.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει κάποιους γοητευτικούς;

Υπάρχουν πρακτικοί και ουσιαστικοί λόγοι. Σε πρακτικό επίπεδο οι γοητευτικοί πέρα από το ότι φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση το σώμα τους, τα μαλλιά τους, τα δόντια τους και γενικά το κεφάλαιο που αφορά στην εμφάνιση, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην κίνηση. Του σώματος, των χεριών, των ματιών…

Το γοητευτικό άτομο κάθεται στην καρέκλα, δεν “βουλιάζει” σε αυτήν. Το γοητευτικό άτομο δεν σας κοιτάζει απλά. Σας βλέπει! Σας ακούει με όλη του την προσοχή! Δεν πίνει καφέ τη στιγμή που του μιλάτε. Δεν σας διακόπτει…

Όσο για την ουσιαστική πλευρά της ανθρώπινης γοητείας απαραίτητη προϋπόθεση στις σχέσεις μας με τους άλλους είναι να μηδενίσουμε το εγώ μας. Να είμαστε ο “άλλος” όσοι ώρα είμαστε μαζί τους.

Θα έχετε παρατηρήσει πως κανείς δε νοιάζεται να ακούσει τα προβλήματά μας, τις επιτυχίες μας, τις ικανότητές μας.

Για να είμαστε γοητευτικοί πρέπει να έχουμε εξαγνισθεί από πολλά ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες, που είτε αφήνουμε να εκδηλωθούν είτε τα εκπέμπουμε άθελά μας.

Η ομορφιά εκφράζει το ψεύτικο, το επιτηδευμένο, την εσωστρέφεια, κατά μία έννοια και την προσπάθεια συγκάλυψης ενός εσωτερικού κενού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πολλές όμορφες κοπέλες αδυνατούν να βρουν σύντροφο, ενώ άλλες ακολουθούν μια επιτυχημένη πορεία σε κάθε τομέα.

Η γοητεία είναι προσφορά, υποδηλώνει αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία. Είναι το ξεδίπλωμα μιας απενοχοποιημένης από αρνητικά συναισθήματα ψυχής.

Και ναι, για όσους δεν την έχουν, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.

Η μαμά, ο μπαμπάς και ο «Μιχαλάκης», από την Ευτυχία Παπούλια

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις