Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Σενάρια αυτοδυναμίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σενάρια αυτοδυναμίας

από τον Γιάννη Ντσούνο Σενάρια αυτοδυναμίας καλλιεργούνται εκ νέου στο εσωτερικό της ΝΔ παρά το γεγονός ότι δημοσκοπικά αυτό το ενδεχόμενο είχε απομακρυνθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο ένας είναι αμιγώς οικονομικός και ο δεύτερος αμιγώς πολιτικός. Ο οικονομικός παράγοντας δεν […]

από τον Γιάννη Ντσούνο

Σενάρια αυτοδυναμίας καλλιεργούνται εκ νέου στο εσωτερικό της ΝΔ παρά το γεγονός ότι δημοσκοπικά αυτό το ενδεχόμενο είχε απομακρυνθεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο ένας είναι αμιγώς οικονομικός και ο δεύτερος αμιγώς πολιτικός. Ο οικονομικός παράγοντας δεν είναι άλλος από την φορολογία και την αδυναμία των 2/3 των Ελλήνων φορολογουμένων να αντεπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών, εκτιμούν τα στελέχη της ΝΔ, θα αποτυπωθεί στην κάλπη ακόμη και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που είδαν την κυβέρνηση να «βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη τους» και να μετατρέπει ουσιαστικά το εισόδημά τους σε υπερπλεονάσματα και δημοσιονομικές προσαρμογές χωρίς να επωφελούνται οι ίδιοι.

Επιπλέον, υπάρχει και μια ακόμη κατηγορία πολιτών που θα γυρίζουν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι αυτοί που έχουν πολύ μικρό εισόδημα και για πρώτη φορά θα κληθούν να καταβάλουν φόρους και μάλιστα φόρους δυσανάλογους του εισοδήματός τους.

Ο δεύτερος παράγοντας που δίνει αυτοδυναμία στη ΝΔ και αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής της είναι η διεκδίκηση και η νίκη και στις επτά μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας. Σε παλαιότερη δηλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις περιφέρειες, είχε δώσει το στίγμα του.

«Θα κερδίσουμε όλες τις μονοεδρικές», είχε πει και φαίνεται ότι στη ΝΔ ήδη έχουν ξεκινήσει τον προγραμματισμό για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Η νίκη στις μονοεδρικές περιφέρειες αποτελεί κλειδί για την αυτοδυναμία», δηλώνει στην Alphafreepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος.

Ο προγραμματισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει αρχικά την επίσκεψη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια προς μία τις περιφέρειες αυτές και μάλιστα κατά την συνηθισμένη τακτική του οι επισκέψεις αυτές δεν θα περιοριστούν σε ομιλίες με τοπικούς φορείς, αλλά θα υπάρξει και άμεση επαφή με τον κόσμο.

Την προετοιμασία του προέδρου της ΝΔ για τις επισκέψεις αυτές έχουν επωμιστεί οι βουλευτές των νομών που θα επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ήδη έχει καταρτιστεί και το πρόγραμμα των επισκέψεων στους ίδιους νομούς κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών. Με αυτόν τον τρόπο η ΝΔ θα δείξει ότι επιθυμεί να επανακτήσει τις μονοεδρικές περιφέρειες που είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι από τις επτά μονοεδρικές της χώρας η ΝΔ είχε κερδίσει μόλις δύο, αυτές της Λευκάδας και του Καρπενησίου.

Στον προγραμματισμό της ΝΔ για την μάχη των μονοεδρικών εντάσσονται και οι εντολές που δόθηκαν από τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη προς τους τομεάρχες που είναι αρμόδιοι για τις περιφέρειες, όπως είναι ο κ. Οικονόμου, η κα Αραμπατζή, η κα Ασημακοπούλου και άλλοι, να ενεργοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό των περιφερειών σε επίπεδο προεκλογικής ετοιμότητας.

Τα στελέχη αυτά θα βρίσκονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις μονοεδρικές περιφέρειες και θα συντονίσουν την κομματική οργάνωση τόσο για τις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο πονοκέφαλος σε αυτόν τον τομέα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι άλλος από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Η μάχη στις μονοεδρικές περιφέρειες έχει σχεδόν πάντα χαρακτήρα προσωπικής μάχης ανάμεσα σε δύο, αφού η περιφέρεια εκλέγει έναν μόνο βουλευτή και ως εκ τούτου η εξίσωση της ανεύρεσης ενός υποψηφίου που θα διαθέτει ισχυρό έρεισμα στην τοπική κοινωνία σίγουρα δεν είναι εύκολη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Alphafreepress, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων των μονοεδρικών περιφερειών έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις μετά τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει σε κάθε μία περιφέρεια ξεχωριστά.

Χωρίς άλλο στη ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοδυναμία χωρίς πέντε τουλάχιστον μονοεδρικές δεν επιτυγχάνεται και όσοι θεωρούν τις περιφέρειες αυτές «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει κατάλληλα το «κλειδί» αυτό.

Η οικονομία κερδίζει τις εκλογές, του Γιάννη Ντσούνου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις