Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η λάβα καίει τα πάντα – Αυξάνονται οι νεκροί στη Γουατεμάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Η λάβα καίει τα πάντα – Αυξάνονται οι νεκροί στη Γουατεμάλα

Ολοένα και ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα. Τα νεότερα στοιχεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 99 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. Από τα 99 πτώματα, έχουν αναγνωριστεί μόλις τα 28 μέχρι τώρα. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν σταματήσει να αναζητούν επιζώντες. «Η δραστηριότητα συνεχίζεται» στο ηφαίστειο και «η πιθανότητα […]

Ολοένα και ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα.

Τα νεότερα στοιχεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 99 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. Από τα 99 πτώματα, έχουν αναγνωριστεί μόλις τα 28 μέχρι τώρα.

Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν σταματήσει να αναζητούν επιζώντες.

«Η δραστηριότητα συνεχίζεται» στο ηφαίστειο και «η πιθανότητα νέων πυροκλαστικών ροών τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κατά συνέπεια συνιστάται να μην παραμένουν οι πολίτες στην περιοχή που πλήττεται», τόνισε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας.

Το Ινστιτούτο εξάλλου προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Στο ηφαίστειο, από τον κρατήρα του οποίου συνεχίζει να υψώνεται μια στήλη καπνού και τέφρας, συνέχιζαν να ακούγονται τέσσερις ως πέντε λιγότερο ισχυρές εκρήξεις την ώρα την Τετάρτη.

Τριήμερο πένθος στη Γουατεμάλα – Αυξάνονται οι νεκροί

Το βράδυ της Τρίτης, μια ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο προκάλεσε ξανά πανικό σε κατοίκους που είχαν μόλις επιστρέψει στα χωριά τους. Μέλη σωστικών συνεργείων, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έσπευσαν επίσης να απομακρυνθούν από την περιοχή γύρω από τον κώνο.

Το πρωί της Τετάρτης πήραν άδεια να ξαναρχίσουν να επιχειρούν για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους στην ζώνη που κατέκαψαν ποτάμια λάβα

Η έκρηξη της Κυριακής είχε επίσης συνέπεια να τραυματιστούν 46 άνθρωποι. 12.089 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, σύμφωνα με την υπηρεσία Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών. Η καταστροφή έπληξε, λιγότερο ή περισσότερο, συνολικά 1,7 εκατ. πολίτες.

Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες έμοιαζαν όλο και πιο ισχνές, όπως αναγνώρισε ο Σέρχιο Καμπάνιας, ο διευθυντής επιχειρήσεων της CONRED. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται ωστόσο.

Πολλοί εκφράζουν την οργή τους για την παθητικότητα της κυβέρνησης του προέδρου Τζίμι Μοράλες μπροστά στην καταστροφή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις