alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Κακοποιοί “του δρόμου” – Έκαναν… συσκέψεις μετά τις επιδρομές
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοποιοί “του δρόμου” – Έκαναν… συσκέψεις μετά τις επιδρομές

Έκαναν… συσκέψεις μετά τις επιδρομές

Tου Πέτρου Καρσιώτη

Γεωργιανός κακοποιός, που συμμετείχε στη δράση εξαμελούς συμμορίας που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια για ληστείες και διαρρήξεις στην Αθήνα, καταζητείται και για τη συμμετοχή του σε συμμορία συμπατριωτών του, οι οποίοι έκαιγαν τα θύματά τους με πυρωμένο ηλεκτρικό σίδερο!

Ενώ οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στην αστυνομία τον φέρουν να έχει διαφύγει πιθανόν στο εξωτερικό, ένας άλλος Γεωργιανός από τους πέντε συλληφθέντες καταζητείτο με ένταλμα και από την ισπανική αστυνομία για ένοπλες ληστείες και στην Ιβηρική!

Από Νέα Σμύρνη μέχρι Παγκράτι Κολωνό και Χαλάνδρι

Από το Τμήμα Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, αποδομήθηκε μία ακόμη συμμορία Γεωργιανών με άρτια οργάνωση και αφοσίωση στον αρχηγό της-είναι μεταξύ των συλληφθέντων- συμμορία που διέπραττε ληστρικές εισβολές σε διαμερίσματα συνοικιών της Αθήνας, όπως Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Παγκράτι, Κολωνό, Χαλάνδρι και κέντρο πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο της  επιχείρησης σε Αθήνα, Αγίους Αναργύρους και Εξάρχεια, συνελήφθησαν οι πέντε αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης ηλικίας 28, 36, 41, 42 & 43 ετών.

Ληστείες σε σπίτια σε Άγιο Δημήτριο και Χαλάνδρι

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί δύο  ληστείες που είχαν διαπράξει οι κακοποιοί  σε Άγιο Δημήτριο και Χαλάνδρι καθώς και εννέα περιπτώσεις διαρρήξεων σε οικίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε δεκάδες επιπλέον περιπτώσεις.

Προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη στο πλαίσιο των διεθνικών εγκληματικών ομάδων του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος, με κύριο χαρακτηριστικό την πίστη και την αφοσίωση στην «ομάδα», η οποία διασφαλιζόταν από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική βάση.

Ο αρχηγός έδινε τις εντολές

Ο «αρχηγός» συμμετείχε στο σύνολο των αξιόποινων πράξεων και ήταν αυτός που έδινε τις εντολές στα υπόλοιπα μέλη, έχαιρε απόλυτου σεβασμού των μελών της οργάνωσης και μάλιστα ήταν αυτός που επέλεγε τα άτομα που θα ενταχθούν στην οργάνωση.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν κακοποιοί επιπέδου «δρόμου» (street level criminals), που ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κατοπτεύοντες κλπ.), τηρώντας μεταξύ τους κανόνες σχετικής ιεραρχίας.

Ορμητήριο καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

Ορμητήριο της ομάδας αποτελούσαν καταστήματα στο κέντρο των Αθηνών, στα οποία σύχναζαν κυρίως ομοεθνείς τους και τους προσέφεραν ασφάλεια προκειμένου να καταστρώνουν με ακρίβεια τα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Έκαναν και… συσκέψεις για αποτίμηση ενεργειών

Αρκετές φορές μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης μετά από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων συγκεντρώνονταν όλοι μαζί στα καταστήματα αυτά, προκειμένου να προβούν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ενεργειών τους και στο μοίρασμα των κερδών.

Πουλούσαν τα κλοπιμαία σε ενεχυροδανειστήρια

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι τα αντικείμενα που αφαιρούσαν από τις οικίες, τα πωλούσαν σχεδόν αμέσως σε διάφορα ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Έκαναν κατόπτευση τις πρωινές ώρες

Αφού εντόπιζαν τους «στόχους», μετέβαιναν πρωινές ώρες όταν οι ένοικοι τους έλειπαν και προχωρούσαν στην κατόπτευση των οικιών και στην παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να καταστρώσουν το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την επίτευξη τους στόχου τους.

Έκρυβαν τα διαρρηκτικά εργαλεία αμέσως

Επιπλέον απέκρυπταν, σε σημεία κοντινά της οικίας που θα ενεργούσαν, τα διαρρηκτικά τους εργαλεία, μηδενίζοντας τις πιθανότητες να βρεθούν στην κατοχή τους σε ενδεχόμενο έλεγχο από τις διωκτικές Αρχές.

Μάλιστα η ενδυμασία τους ήταν εναρμονιζόμενη, κάθε φορά, στην περιοχή που επέλεγαν να δράσουν, για να μην κινούν υποψίες.

Φυσικοί αυτουργοί και «τσιλιαδόροι»

Κατά τη διάρκεια των κλοπών τουλάχιστον δύο μέλη της οργάνωσης επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία, ενώ άλλο μέλος που βρισκόταν εντός, συνομιλούσε διαρκώς στο τηλέφωνο με τους «τσιλιαδόρους» για να έχει άμεση ενημέρωση αν πλησίαζε κάποιος από τους ενοίκους ή τις αστυνομικές Αρχές.

Ήξεραν να ανοίγουν όλες τις πόρτες

Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στους διαφόρους τύπους κλειδαριών, επιλέγοντας τα απαραίτητα εργαλεία που απαιτούνται για τη διάρρηξη της θύρας.

Από τα σπίτια αφαιρούσαν κυρίως χρήματα, χρυσαφικά, ασημικά, ρολόγια, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, μέρος των οποίων έστελναν σε χώρες του εξωτερικού.

Ανάγκαζαν τα θύματα να δείξουν τα σημεία με τα χρήματα

Φορούσαν πάντα κουκούλες και γάντια και αφού εισέρχονταν στις οικίες, ακινητοποιούσαν τα θύματά τους χρησιμοποιώντας σωματική βία και τα εξανάγκαζαν να τους υποδείξουν σημεία με χρήματα και τιμαλφή.

Φρίκη: Του έβαλαν φωτιά για να τον ληστέψουν!