Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Μαΐου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κρίσιμη ημέρα για το ελληνικό χρέος – “Λύση ή ρήξη”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κρίσιμη ημέρα για το ελληνικό χρέος – “Λύση ή ρήξη”

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για το ελληνικό χρέος – Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών και του Ταμείου θα συναντηθούν στον Καναδά, στο περιθώριο της G7, με το  Washington Group να ψάχνει τη λύση. Αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία, το ΔΝΤ και η Ελλάδα θα χωρίσουν οριστικά, γράφει η Handelsblatt. Νωρίτερα, αξιωματούχος είχε πει στο Reuters […]

ελληνικό χρέος μείωση

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για το ελληνικό χρέος – Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών και του Ταμείου θα συναντηθούν στον Καναδά, στο περιθώριο της G7, με το  Washington Group να ψάχνει τη λύση.

Αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία, το ΔΝΤ και η Ελλάδα θα χωρίσουν οριστικά, γράφει η Handelsblatt.

Νωρίτερα, αξιωματούχος είχε πει στο Reuters ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, τότε πιθανότατα το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η Handelsblatt επισημαίνει και την αλλαγή πλεύσης στο Βερολίνο για το ζήτημα.

Bloomberg για capital controls: Τι προσπαθεί να δείξει η Ελλάδα;

Το δημοσίευμα παραπέμπει σε πρόσφατη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Ρέμπεργκ, που επισήμανε ότι η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαία και πως εάν επιμείνει σε γενναία ελάφρυνση του χρέους, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

«Η Χριστιανική Ένωση δεν θέλει λοιπόν να εγκρίνει ελάφρυνση ύψους πολλών δισ., απλώς για να εμβάσει το ΔΝΤ εντέλει μόλις 1,6 δισ. ευρώ.

Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση για την οποία η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν απαράβατος όρος.

Και οι Χριστιανοκοινωνιστές προχωρούν σε αλλαγή πλεύσης.

“Ήταν καλό που το ΔΝΤ συμμετείχε ενεργά στην εξυγίανση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα”, λέει ο Χανς Μίχελμπαχ, αντιπρόεδρος της ομάδας της CSU στην Bundestag. Εάν όμως, όπως λέει, η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης προϋποθέτει ένα κούρεμα χρέους, τότε οι δρόμοι μεταξύ των δυο πλευρών χωρίζουν εδώ.

Μείωση των κόκκινων δανείων ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος

Πόσο μάλλον που η διαφαινόμενη οικονομική συμμετοχή με 1,6 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρή. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CSU για θέματα προϋπολογισμού Αλ. Ράινερ.

“Λέγαμε πάντα ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει. Αλλά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους είναι υπερβολικές. Ισοδυναμούν σχεδόν με κούρεμα χρέους”. Ο Ράινερ εκτιμά πάντως ότι η Μέρκελ δεν αθετεί την υπόσχεσή της. “Όταν αποφασίσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν ήταν γνωστοί αυτοί οι όροι”.

Πάντως, όπως σχολιάζει η Ηandelsblatt, παρότι η Χριστιανική Ένωση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ΔΝΤ πιο χαλαρά απ’ ό,τι παλαιότερα, η υπόθεση παραμένει δυσάρεστη για την καγκελάριο αφού «έχει δώσει δημοσίως το λόγο της.

Τουλάχιστον, ακόμη κι αν δεν εμβάσει άλλα χρήματα, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει συμβουλευτικό ρόλο τόσο μέχρι το τέλος του προγράμματος όσο και στους μετέπειτα ελέγχους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις