Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Η οικονομία κερδίζει τις εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η οικονομία κερδίζει τις εκλογές

από τον Γιάννη Ντσούνο Η φράση που ακούγεται πολύ συχνά μεταξύ των συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «η οικονομία κερδίζει τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν». Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η φράση αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες ο βασικός γνώμονας όχι μόνο της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, αλλά και της […]

από τον Γιάννη Ντσούνο

Η φράση που ακούγεται πολύ συχνά μεταξύ των συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «η οικονομία κερδίζει τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν».

Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η φράση αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες ο βασικός γνώμονας όχι μόνο της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, αλλά και της προεκλογικής της καμπάνιας.

Άλλωστε στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές ανά πάσα στιγμή μετά την έξοδό της από τα μνημόνια και την προσπάθεια δανεισμού της από τις αγορές.

Διαβάστε ακόμα:

Άλωση του κράτους

Το επιτελείο της Πειραιώς έχει αποφασίσει πως από τον Αύγουστο και μετά η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα «εκτιναχθεί» στο οικονομικό επίπεδο και θα μειωθεί στα υπόλοιπα θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ασφάλεια του πολίτη, αλλά και το προσφυγικό.

Ο λόγος είναι ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στην μακροοικονομία, δηλαδή ρυθμούς ανάπτυξης, ανεργία και επενδύσεις, όσο και στην μικροοικονομία, δηλαδή την καθημερινότητα του πολίτη, την αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή, τις έμμεσες επενδύσεις, την δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την φοροδοτική αντοχή όλων των κοινωνικών ομάδων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα θέματα, εθνικά, ασφάλεια κ.λπ. μένουν πίσω ή δεν θα βρίσκονται στην ατζέντα της ΝΔ. Το αντίθετο μάλιστα θα είναι στην πρώτη γραμμή της αντιπολιτευτικής ρητορικής του κόμματος κάθε φορά που θα τα επαναφέρει η κυβέρνηση μέσω των κινήσεών της.

Διαβάστε ακόμα:

Απεταξάμην την παροχολογία

Σε ό,τι αφορά όμως στην οικονομία τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της Πειραιώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συστήσει σε όλους «προσήλωση» στους στόχους και «αληθινές κουβέντες», ενώ είναι ρητή και απαράβατη εντολή όλα τα στελέχη της ΝΔ να αποφύγουν την «παροχολογία».

Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΝΔ είναι έτοιμοι να δώσουν στην δημοσιότητα και το πλήρες πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα προέλθει μέσα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών, τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, τη λειτουργικότητα του δημόσιου τομέα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ στην Alpha freepress, «η ΝΔ δεν θα υποσχεθεί τίποτε από αυτά που δεν μπορεί να κάνει, ενώ θα τηρήσει στο έπακρο κάθε προεκλογική της δέσμευση με ρητό χρονοδιάγραμμα».

Στη ΝΔ θα συνεχίσουν να «πυροβολούν» την κυβέρνηση ότι έχει ουσιαστικά υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1δισ. και μάλιστα μέτρα χωρίς καμία χρηματοδότηση. Απέναντι σε αυτό το «τέταρτο μνημόνιο» η ΝΔ αντιπαραθέτει την επιστροφή χρημάτων στους πολίτες που επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα Τσίπρα Καμμένου.

Διαβάστε ακόμα:

Εξαρτήσεις και ατολμία

Πώς θα γίνει αυτό και ποιά θα είναι τα πρώτα βήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Αρχικά μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων που από το 30% θα κατέβει σταδιακά στο 25% και μετά από δύο χρόνια ακόμη πιο χαμηλά ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Επιπλέον στόχος σε αυτόν τον τομέα είναι η φορολογία των επιχειρήσεων να μπορεί να παραμείνει σταθερή και να μην μεταβάλλεται κάθε φορά που το κράτος αναζητεί έσοδα.

Στον τομέα των επιχειρήσεων η ΝΔ υπόσχεται να μειώσει και τον φόρο των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 15% που είναι σήμερα στο 5% μέσα στους πρώτους μήνες της κυβέρνησής της. Εκ των σημαντικοτέρων αλλαγών που θα επιφέρει το νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια.

Επιπλέον τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα μείωσης της ανεργίας και της αύξησης της απασχόλησης, όχι περιστασιακά αλλά ουσιαστικά, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων που στοχεύει να πετύχει.

Και επειδή αρκετοί εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τα παρουσιάσει αυτά στην ΔΕΘ και μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές, το κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος ξεκαθαρίζει στην Alpha freepress  ότι «όλα θα παρουσιαστούν πριν από την ΔΕΘ».

Με την οικονομία στο επίκεντρο και με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στη ΝΔ προγραμματίζουν σειρά εξορμήσεων των στελεχών της σε όλη την Ελλάδα με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις