Αθήνα

°C

Τρίτη

19

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Capital controls: Έρχεται νέα χαλάρωση – Αλλάζει το όριο αναλήψεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Έρχεται νέα χαλάρωση – Αλλάζει το όριο αναλήψεων

«Ποδαρικό» στον Ιούνιο με νέα χαλάρωση των capital controls καθώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει αύξηση στο όριο αναλήψεων,  θα δημοσιοποιηθεί αύριο Παρασκευή 1η Ιουνίου. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει εγκριθεί ήδη από τους θεσμούς και έλαβε χθες (Τετάρτη 30/5) το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, προβλέπει πως το όριο για την ανάληψη μετρητών θα αυξηθεί […]

«Ποδαρικό» στον Ιούνιο με νέα χαλάρωση των capital controls καθώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει αύξηση στο όριο αναλήψεων,  θα δημοσιοποιηθεί αύριο Παρασκευή 1η Ιουνίου.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει εγκριθεί ήδη από τους θεσμούς και έλαβε χθες (Τετάρτη 30/5) το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, προβλέπει πως το όριο για την ανάληψη μετρητών θα αυξηθεί από τα 2.300 ευρώ στα 5.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά λογαριασμό από την προσεχή Δευτέρα 4 Ιουνίου.

Να σημειωθεί πως με τη νέα απόφαση θα αυξηθεί από 2.300 σε 5.000 ευρώ το ποσό, σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, που μπορεί να μεταφέρει ένα φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμα:

Τελευταία ευκαιρία για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η αύξηση του ορίου σηματοδοτεί την προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία ενόψει και της προοπτικής εξόδου από το πρόγραμμα το καλοκαίρι.

Tο υφιστάμενο όριο των 2.300 ευρώ ισχύει από την 1ηΜαρτίου 2018 και πως έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2018 η οροφή των αναλήψεων ήταν στα 1.800 ευρώ, επίπεδο που ίσχυε για δυο και πλέον έτη!

Η αύξηση του ορίου στις 5.000 ευρώ είναι κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών έχει λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό του κάθε μήνα. Το μέσο όριο ανάληψης μετρητών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτοί που έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, τραβάνε συνήθως το 90% του ορίου.

Έτσι, στην πρώτη περίπτωση το νέο όριο αναλήψεων θα ξεπερνά κατά 3.500 ευρώ το μέσο όρο αναλήψεων και στη δεύτερη περίπτωση κατά 500 ευρώ!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις