Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Πέπλο» μυστηρίου για το Σκοπιανό – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

«Πέπλο» μυστηρίου για το Σκοπιανό – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

«Πέπλο» μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το Σκοπιανό, με τις επόμενες ώρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η ελληνική πλευρά είναι εν αναμονή του τηλεφωνήματος που προανήγγειλε και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ χθες (30/5), αν και απορρίπτει το erga omnes. Όπως αναφέρουν στο newpost. gr, πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις όλο το τελευταίο διάστημα δεν έδειξαν […]

«Πέπλο» μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το Σκοπιανό, με τις επόμενες ώρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Η ελληνική πλευρά είναι εν αναμονή του τηλεφωνήματος που προανήγγειλε και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ χθες (30/5), αν και απορρίπτει το erga omnes.

Όπως αναφέρουν στο newpost. gr, πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις όλο το τελευταίο διάστημα δεν έδειξαν να εκπλήσσονται από την ανακοίνωση του εκ του VMRO προερχόμενου Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για το ονοματολογικό.

Καθοριστικό το 48ωρο

Οι επόμενες 48 ώρες αναμένεται να είναι καθοριστικές, με το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ να γίνεται σύντομα Να σημειωθεί πάντως πως το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία και γενικά η αντιπολίτευση πιέζει για λύση.

Διαβάστε ακόμα: Σκοπιανό: Ηχηρό «όχι» του Ιβάνοφ – Ενημέρωση από Ντιμιτρόφ

Οι… κόκκινες γραμμές

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, συμπληρώνοντας πως η λύση για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές που παραμένουν από την ελληνική πλευρά, ενώ εύκολα ζητήματα δεν είναι ούτε η γλώσσα και η ταυτότητα.

Όσον αφορά στο όνομα, επικρατέστερα είναι τα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και το Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία).

Τέλος, θετικά είδαν στην κυβέρνηση την κίνηση του Ζόραν Ζάεφ να ζητήσει την απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της εκκλησίας των Σκοπιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις