Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Πόλεμος» Ρωσίας – Ουκρανίας για τους θανάτους δημοσιογράφων
ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» Ρωσίας – Ουκρανίας για τους θανάτους δημοσιογράφων

Σε τεταμένο σκοινί είναι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ύστερα από τον θάνατο του δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο, το βράδυ της Δευτέρας. Αντιπαράθεση Κιέβου – Μόσχας προκαλεί η δολοφονία του εν λόγω δημοσιογράφου στο Κίεβο, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το θάνατό […]

Σε τεταμένο σκοινί είναι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ύστερα από τον θάνατο του δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο, το βράδυ της Δευτέρας.

Αντιπαράθεση Κιέβου – Μόσχας προκαλεί η δολοφονία του εν λόγω δημοσιογράφου στο Κίεβο, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το θάνατό του, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαίτησε από το Κίεβο να διεξάγει μια ταχεία έρευνα για τη δολοφονία του, ενώ η ρωσική εξεταστική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο.

Διαβάστε ακόμα: Οι Ρώσοι κατέρριψαν το αεροσκάφος της Malaysia Airlines

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ζήτησε τη γρήγορη και διεξοδική έρευνα από τις ουκρανικές αρχές ώστε να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

«… Η έρευνα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι η δολοφονία έγινε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» φέρεται να είπε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το TASS.

Να σημειωθεί πως είχε αποδοκιμαστεί από φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς στη Ρωσία για σχόλια που είχε κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία είναι ένας επιτιθέμενος ενάντια στην Ουκρανία.

Η δολοφονία του Αρκάντι Μπαμπτσένκο 

Ο Ρώσος διακεκριμένος δημοσιογράφος και επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από πυρά στην Ουκρανία, όπου είχε διαφύγει έπειτα από απειλές που είχε δεχθεί.

Ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο υπέκυψε στα τραύματά του στο ασθενοφόρο, αφού η γυναίκα του τον βρήκε αιμόφυρτο στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, που αναρτήθηκε στη σελίδα που διατηρεί στο facebook, ο Μπαμπτσένκο πυροβολήθηκε αρκετές φορές στην πλάτη.

Κι άλλοι θάνατοι δημοσιογράφων

Πριν από δύο χρόνια, ο Πάβελ Σερεμέτ, δημοσιογράφος από την Λευκορωσία, γνωστός για την κριτική του ενάντια στην ηγεσία της χώρας του και για τη φιλία του με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Μπορίς Νεμτσόφ, δολοφονήθηκε όταν το αυτοκίνητο του εξερράγη από βόμβα στο κέντρο του Κιέβου.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Ρώσος ερευνητής δημοσιογράφος Μαξίμ Μποροντίν έχασε τη ζωή του έπειτα από ύποπτη πτώση από τον πέμπτο όροφο, όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του. Ο Μποροντίν το τελευταίο διάστημα ερευνούσε τους θανάτους Ρώσων μισθοφόρων, οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό των συριακών δυνάμεων, που συγκρούστηκαν με αμερικανικές δυνάμεις.

Τον Οκτώβριο του 2006, η διάσημη δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια πυροβολήθηκε θανάσιμα στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της Μόσχας της, σε ηλικία 48 ετών. Η δουλειά της στην εφημερίδα «Novaya Gazeta» ήταν έντονα επικριτική προς τις πολιτικές του Κρεμλίνου στην Τσετσενία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις