Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / CNBC: Ένα ITALEXIT θα ήταν θανάσιμο πλήγμα για την Ευρωζώνη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

CNBC: Ένα ITALEXIT θα ήταν θανάσιμο πλήγμα για την Ευρωζώνη

Ένας νέος γύρος πολιτικών αναταράξεων αναβιώνει τους φόβους για την τύχη του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ενιαίου νομίσματος, με ένα πιθανό ITALEXIT να μετατρέπεται σε θανάσιμο πλήγμα για την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ανάλυση του CNBC:«Η ιταλική κρίση χρέους θα μπορούσε να ταράξει τα θεμέλια του ευρώ, αφού σε σύγκριση με την ελληνική περίπτωση, οι […]

Ένας νέος γύρος πολιτικών αναταράξεων αναβιώνει τους φόβους για την τύχη του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ενιαίου νομίσματος, με ένα πιθανό ITALEXIT να μετατρέπεται σε θανάσιμο πλήγμα για την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την ανάλυση του CNBC:«Η ιταλική κρίση χρέους θα μπορούσε να ταράξει τα θεμέλια του ευρώ, αφού σε σύγκριση με την ελληνική περίπτωση, οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι και θα μπορούσε να αποφέρει σοβαρότατο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας, η κρίση χρέους της οποίας τάραξε τα θεμέλια της περιοχής του ευρώ», έγραψε σε πρόσφατη ανάρτηση σε blog ο Ντέσμοντ Λάχμαν από το American Enterprise Institute.

Διαβάστε ακόμα:

«Πόλεμος» Ρωσίας – Ουκρανίας για τους θανάτους δημοσιογράφων

«Το ενιαίο νόμισμα είναι απίθανο να επιβιώσει με την σημερινή μορφή του αν η Ιταλία αναγκαστεί να βγει από αυτόν τον νομισματικό διακανονισμό».

Η οικονομία της Ιταλίας αντιμετωπίζει προβλήματα από τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης με ένα χρέος που «ανταγωνίζεται» τον βαρύ δανεισμό της Ελλάδας, ο οποίος ανάγκασε την χώρα να προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

Η ιταλική κρίση χρέους αποτελεί κεντρικό θέμα της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας, καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να βρουν λύση».

Διαβάστε ακόμα:

ΟΟΣΑ: «Βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για το 2019

«Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε χθες πως η χώρα απέχει μόνο «μερικά μικρά βήματα» από το να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς οι χρηματαγορές υπέστησαν το μεγαλύτερο «ξεπούλημα» των τελευταίων πολλών ετών λόγω των ανησυχιών πως οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ψήφο για την συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ».

«Οι αντιδράσεις για την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης», υποστηρίζει χαρακτηριστικά το δίκτυο CNBC, έρχονται την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν τα έχουν ακόμα «βρει» στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Μια παρόμοια κίνηση από την Ιταλία θα επέφερε ένα δυνητικά θανάσιμο πλήγμα στην πολιτική και οικονομική ένωση που «μετρά» 25 χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις