Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκοπιανό: Ηχηρό “όχι” του Ιβάνοφ – Ενημέρωση από Ντιμιτρόφ
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σκοπιανό: Ηχηρό “όχι” του Ιβάνοφ – Ενημέρωση από Ντιμιτρόφ

Νέο θρίλερ με το Σκοπιανό – Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ δηλώνει αρνητικός σε μια ονομασία erga omnes. «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το […]

Νέο θρίλερ με το Σκοπιανό – Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ δηλώνει αρνητικός σε μια ονομασία erga omnes.

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιβάνοφ, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της χώρας θα συναντηθεί με τον Νικολά Ντιμιτρόφ την Πέμπτη και ο υπουργός Εξωτερικών θα τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ-ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, αλλά όχι σε συγκεκριμένο όνομα, αποφεύγοντας να απαντήσει αν το συμφωνημένο όνομα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Ζάεφ: «Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής»

«Δεν υπάρχει συμφωνία για συγκεκριμένο όνομα ακόμη, έχουν συμφωνηθεί οι αρχές, η νομική μορφή της συμφωνίας είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Μετά τη συζήτηση με τον Τσίπρα, ίσως απόψε, αύριο ή την Παρασκευή, θα μιλήσω δημόσια», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων meta και επανέλαβε ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο λαός, με δημοψήφισμα, το φθινόπωρο.

Πριν από το δημοψήφισμα, τόνισε, θα πρέπει η όποια συμφωνία να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των πολιτικών πριν “μιλήσουν” σε δημοψήφισμα».

Ως προς αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η συμφωνία θα περάσει κατά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι θα ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση.

Νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Τέλος, ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι «οι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή».

«Αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που εξασφαλίζουν το μέλλον των “Μακεδόνων”.

Η “Μακεδονία” εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και επιλύουμε μια διαφορά 25 ετών που έχει παρασύρει προς τα κάτω τη χώρα» συνέχισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Πάντως, το όνομα Βόρεια Μακεδονία παραμένει το επικρατέστερο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις