Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τέσσερα χρόνια στην ουρά για μια σύνταξη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα χρόνια στην ουρά για μια σύνταξη

Με απίστευτους χρόνους αναμονής που φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα χρόνια, έρχονται αντιμέτωποι οι δικαιούχοι, για μια επικουρική σύνταξη, η οποία πολλές φορές αφορά ένα ευτελές ποσό. Μερικές χιλιάδες περιμένουν στην ουρά από το 2014, ενώ δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη βενζινοπωλών, αρτοποιών και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ). Ενδεικτικό […]

Με απίστευτους χρόνους αναμονής που φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα χρόνια, έρχονται αντιμέτωποι οι δικαιούχοι, για μια επικουρική σύνταξη, η οποία πολλές φορές αφορά ένα ευτελές ποσό.

Μερικές χιλιάδες περιμένουν στην ουρά από το 2014, ενώ δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη βενζινοπωλών, αρτοποιών και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ).

Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί το λογισμικό για τον υπολογισμό των επικουρικών του πρώην ΙΚΑ, που είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία συνταξιούχων. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές ανέρχονται σε περίπου 100.000 με κόστος 285 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Συντάξεις Ιουνίου, ημερομηνίες πληρωμής

Στόχος του Ταμείου είναι ο ρυθμός έκδοσης να κυμανθεί στις 8.000-8.500 συντάξεις τον μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2019 η επεξεργασία όλων των εκκρεμών αιτήσεων.

Αυτό είναι το σχέδιο αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 διεκπεραιώθηκαν 2.272 αιτήσεις για συντάξεις που υπολογίστηκαν με τον μαθηματικό τύπο του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις «εύκολες» στον υπολογισμό τους συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Εκκρεμούν 240.000 αιτήματα 

Χάος εξάλλου επικρατεί στο Τμήμα Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων, μετά τη μετακίνηση περίπου 80 υπαλλήλων προς τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων θα υπερβεί το ένα έτος, καθώς έφυγαν οι πιο έμπειροι υπάλληλοι, ενώ η στοίβα με τα ερωτήματα περί συνταξιοδοτικών θεμάτων που πρέπει να απαντηθούν ξεπερνά να 240.000 έγγραφα.

Σημαντικές καθυστερήσεις επίσης θα έχει η έκδοση των κύριων συντάξεων του ΤΣΑΥ και του Ταμείου Νομικών, καθώς υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν διαπιστωθεί εξαιτίας της έλλειψης μηχανογραφικών συστημάτων.

Επίσης, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία κύρια σύνταξη από τις κατηγορίες ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση και αναπηρίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Σε σχέση με τα εκκρεμή εφάπαξ, στην ουρά παραμένουν περίπου 37.349 που κοστίζουν 490 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη καθυστέρηση σημειώνεται στα πρώην Ταμεία των δημοτικών υπαλλήλων, των εμποροϋπαλλήλων, των μεταλλεργατών, των μηχανικών, των γιατρών και των ναυτικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις