Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Έρχεται το Περιουσιολόγιο και φέρνει «φόρο-καταιγίδα»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το Περιουσιολόγιο και φέρνει «φόρο-καταιγίδα»

Το περιβόητο Περιουσιολόγιο θα φέρει και τον φόρο στο σύνολο της περιουσίας των πολιτών. Φόρος με αφορολόγητα όρια και μειώσεις συντελεστών ακόμη και εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προαναγγέλονται μέσω του αναπτυξιακού σχεδίου που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για έναν συνολικό φόρο που θα λειτουργήσει  άδικα για αρκετούς φορολογούμενους, προκαλώντας πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην προσέλκυση επενδύσεων και […]

Το περιβόητο Περιουσιολόγιο θα φέρει και τον φόρο στο σύνολο της περιουσίας των πολιτών.

Φόρος με αφορολόγητα όρια και μειώσεις συντελεστών ακόμη και εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προαναγγέλονται μέσω του αναπτυξιακού σχεδίου που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για έναν συνολικό φόρο που θα λειτουργήσει  άδικα για αρκετούς φορολογούμενους, προκαλώντας πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην προσέλκυση επενδύσεων και στην οικονομία.

Με την δημιουργία του Περιουσιολογίου, θα καταγραφεί το σύνολο της περιουσίας, κινητής, ακίνητης και άυλης, κάθε φορολογούμενου.

Με βάση την αξία, θα επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος με συντελεστές που θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το σύνολο της περιουσίας.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα φορολοταρία – Κληρώνει λαχνούς η ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αρχική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα έχει υψηλό αφορολόγητο όριο.

Ο νέος φόρος θα μειώσει δραστικά τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων, γιατί ο ΕΝΦΙΑ φέρνει ετησίως το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας μετά βίας θα φέρει 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η διαφορά αυτή είναι το εισπρακτικό αποτέλεσμα που θα καλύψει ο φόρος συνολικής περιουσίας. Δηλαδή, ο νέος ΦΑΠ να απορροφηθεί από τον φόρο περιουσίας, που θα επιβάλει φορολογία και στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε ακόμα:

«Mνημόνιο» διαρκείας στις συντάξεις!

Στο τμήμα φορολογικής μεταρρύθμισης του αναπτυξιακού σχεδίου η δημιουργία του Περιουσιολογίου, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιβολή του φόρου περιουσίας, αναφέρεται ως το πρώτο και πιο σημαντικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Το 2018 ελήφθη νομοθετική πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση και την τροποποίηση του νόμου 3842/2010. Το περιουσιολόγιο θα χρησιμεύσει για τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και θα συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής. Θα επιτρέψει την κατανομή του φορολογικού βάρους στη βάση αντικειμενικών εισοδηματικών, ιδιοκτησιακών και κοινωνικών κριτηρίων, σε συνδυασμό με τα αφορολόγητα όρια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις