Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Η βία και η ανομία, αιχμή του δόρατος
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βία και η ανομία, αιχμή του δόρατος

από τον Γιάννη Ντσούνο Τα φαινόμενα βίας και η «ατμόσφαιρα ανομίας» που επικρατούν στην χώρα θα είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης της ΝΔ με την κυβέρνηση. Μια αντιπαράθεση σε ένα προνομιακό, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, πεδίο, από την οποία η ΝΔ θα βγει νικήτρια. Προς αυτήν την κατεύθυνση «βοήθησε» και η πρώτη τοποθέτηση του Αλέξη […]

από τον Γιάννη Ντσούνο

Τα φαινόμενα βίας και η «ατμόσφαιρα ανομίας» που επικρατούν στην χώρα θα είναι το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης της ΝΔ με την κυβέρνηση.

Μια αντιπαράθεση σε ένα προνομιακό, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, πεδίο, από την οποία η ΝΔ θα βγει νικήτρια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση «βοήθησε» και η πρώτη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την δολοφονική επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή του ότι αυτοί που ξυλοκόπησαν τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης δεν είναι αγανακτισμένοι πολίτες, αλλά φασίστες που κινούνται στα «δεξιά» της ΝΔ.

Αυτήν ακριβώς την τοποθέτηση θα εκμεταλλευτεί ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΝΔ, που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός παρέχει ουσιαστικά «άλλοθι» σε όσους προχωρούν σε πράξεις βίας, αλλά έχουν την «ταμπέλα του αγανακτισμένου πολίτη».

«Η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαιτέρως ακραία», δηλώνει στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος και ενισχύει το επιχείρημα της ΝΔ ότι ήταν ο ίδιος και το κόμμα του που εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια αυτά τα φαινόμενα της βίας και της διάλυσης του κράτους.

Τα στελέχη της ΝΔ θα υποστηρίξουν ότι ο λόγος του πρωθυπουργού είναι διχαστικός και προκαλεί ζημιά στον τόπο και την κοινωνία, ενώ η «α λα καρτ» καταδίκη βίαιων συμπεριφορών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει αντί να καταστέλλει αυτά τα φαινόμενα.

Η ρητορική της ΝΔ που θα αναπτυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα θα κινηθεί σε δύο άξονες. Πρώτον την αποδόμηση των δηλώσεων Τσίπρα ότι τα φασιστικά στοιχεία βρίσκονται εντός των «πολιτικών ορίων» της ΝΔ και δεύτερον ότι η παράταξη που εξέθρεψε τα φαινόμενα βίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, από την ΝΔ δηλώνουν μετ’ επιτάσεως ότι ουδέποτε στους κόλπους της υπήρξαν φαινόμενα βίας από στελέχη του κόμματος, ότι είναι το πρώτο κόμμα που καταδικάζει ευθέως την βία από όπου και αν προέρχεται και ότι ουδέποτε στήριξε ή παρακίνησε ομάδες βίας σε δράση.

Από την άλλη πλευρά ιδιαίτερη σημασία δίνουν στην Πειραιώς στην στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην δράση ομάδων, όπως ο Ρουβίκωνας, που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, όπως η Βουλή ή το ΣΤΕ, σε ιδιωτικές εταιρείες, σε προξενεία και πρεσβείες χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία σύλληψη και καμία καταδίκη. Επιπροσθέτως αρκετά είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζουν αυτού του είδους τις ενέργειες «ακτιβιστικές πράξεις» και δεν τις έχουν καταδικάσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τα στελέχη της ΝΔ και για τα περιστατικά βίας και προπηλακισμού βουλευτών και υπουργών κατά το παρελθόν. Θυμίζουν τις περιπτώσεις των Πεταλωτή, Πάγκαλου, Λοβέρδου, Χατζηδάκη, αλλά και την ματαίωση της παρέλασης στην Θεσσαλονίκη παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Η ρητορική των στελεχών της Πειραιώς αναφέρει ότι στα γεγονότα αυτά και κυρίως στην ματαίωση της παρέλασης συμμετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγα χρόνια αργότερα κατέλαβαν κυβερνητικές θέσεις.

Η ΝΔ θα επαναφέρει τις επόμενες ημέρες την συζήτηση για τις πιθανές σχέσεις μελών «ακτιβιστικών οργανώσεων» με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό, αλλά και το βασικό κόμμα της συμπολίτευσης να διαχωρίσουν την θέση τους από τις πράξεις αυτών των ομάδων και να καταδικάσουν τον τρόπο δράσης τους.

«Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι μια τρανή απόδειξη ότι η ΝΔ έχει δίκιο», επισημαίνει στην Alpha freepress προβεβλημένο γαλάζιο στέλεχος και θα είναι μια απόδειξη ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το κράτος για να εγκαταστήσουν καθεστώς εκφοβισμού.

Την ίδια ώρα παραμένει σε ισχύ το πάγιο αίτημα της ΝΔ για απομάκρυνση από την κυβέρνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Στην Πειραιώς εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό, τόσο για την στάση της αστυνομίας απέναντι στις «ακτιβιστικές οργανώσεις», όσο και για τα ελλιπή μέτρα αστυνόμευσης που οδηγούν σε φαινόμενα, όπως ο ξυλοδαρμός του Γιάννη Μπουτάρη.

Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε για την αξιωματική αντιπολίτευση και θα κρατήσει επί μακρόν, αφού όπως λένε στην Πειραιώς στόχος είναι «η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη από ένα κράτος Δικαίου, που τώρα φαντάζει ανύπαρκτο».

Πολιτικά τάκλιν, από τον Γιάννη Ντσούνο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις