Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πεντανόστιµη κρεατόπιτα για να γλείφεστε
PLUS

Πεντανόστιµη κρεατόπιτα για να γλείφεστε

Αυτή είναι η καλύτερη κρεατόπιτα με μοσχάρι και χοιρινό! Καθώς ψήνεται, σύμφωνα με τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, ο ζωμός του κρέατος ποτίζει τα φύλλα.  Υλικά Για τη γέμιση 1 κιλό μοσχάρι (χτένι σπάλας) 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες 3/4 φλ. ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο 3/4 […]

Αυτή είναι η καλύτερη κρεατόπιτα με μοσχάρι και χοιρινό!

Καθώς ψήνεται, σύμφωνα με τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, ο ζωμός του κρέατος ποτίζει τα φύλλα. 

Υλικά

Για τη γέμιση

1 κιλό μοσχάρι (χτένι σπάλας)
1/2 κιλό χοιρινό μπούτι
3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
3/4 φλ. ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο
3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
1 φλ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα κανέλα
2 φλ. ζωμό κρέατος ή κότας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

750 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. ξίδι από κρασί
1 κ.σ αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1 ½ ποτήρι)

Διαβάστε ακόμα: Δροσερή και ελαφριά σαλάτα για τέλεια ημέρα

Εκτέλεση

Για το φύλλο

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξίδι και αλάτι. Λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε σε μικρές μπουκιές τα δύο είδη κρέατος και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό και την κανέλα. Τέλος, περιχύνουμε με τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε το μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Όταν ξεκουραστεί το φύλλο, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί για πίτα Νο 38 ή 40. Οι άκρες του φύλλου πρέπει να καλύπτουν τα τοιχώματα και να προεξέχουν. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση με όλα τα υγρά. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Ενώνουμε τα δύο φύλλα γυρίζοντάς τα σε κόθρο προς τα μέσα. Αλείφουμε με πινέλο την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό. Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 30΄.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις