Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Η παραδοχή Ξάνθου για τα «κενά» στα νοσοκομεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παραδοχή Ξάνθου για τα «κενά» στα νοσοκομεία

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Νίκος Ξάνθος. Ο Υπουργός Υγείας, παραδέχεται πως ο μηχανισμός ελέγχου της διαχείρισης των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων αναμφίβολα είχε και έχει κενά. Όπως, όμως, αποκαλύπτει, έχει ήδη ανατεθεί στην ΗΔΙΚΑ η ενσωμάτωση κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντός των νοσοκομείων που θα εμπεριέχει θεραπευτικά πρωτόκολλα και θα επιτρέπει […]

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Νίκος Ξάνθος.

Ο Υπουργός Υγείας, παραδέχεται πως ο μηχανισμός ελέγχου της διαχείρισης των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων αναμφίβολα είχε και έχει κενά.

Όπως, όμως, αποκαλύπτει, έχει ήδη ανατεθεί στην ΗΔΙΚΑ η ενσωμάτωση κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντός των νοσοκομείων που θα εμπεριέχει θεραπευτικά πρωτόκολλα και θα επιτρέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση (monitoring) της παραγγελίας και τελικής διάθεσης των φαρμάκων, και ιδιαίτερα των ακριβών.

Διαβάστε ακόμα: Σφοδρή καταδίκη για την επίθεση στον Μπουτάρη

«Μόνο έτσι δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενών. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπιστία του ΕΣΥ και να ενισχύσουμε το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των ασθενών», επισημαίνει.

«Tο μεγαλύτερο… αγκάθι είναι στην πραγματικότητα η αναγκαία αύξηση του ορίου δαπανών του Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ) για την πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών».

Και καταλήγει: «Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε στη δυνατότητα σταδιακής ενίσχυσης των ορίων με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, με ταυτόχρονη διατήρηση του μηχανισμού των κλειστών προϋπολογισμών και των αυτόματων επιστροφών (claw back)».

Τέλος, όσο αφορά στην υπόθεση Novartis, τονίζει πως «αποτελεί εγγύηση ότι η 1η σοβαρή περίπτωση διαφθοράς στην Υγεία και στο Φάρμακο που ήρθε στο φως, δεν θα… θαφτεί αλλά θα τελεσιδικήσει».

«Θα είναι ευεργετικό και εξυγιαντικό για το Σύστημα Υγείας και το δημόσιο βίο της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα είναι νομικισμοί με πολιτική -και ίσως και προσωπική για ορισμένους- ιδιοτέλεια» τονίζει και υποστηρίζει πως «ήταν η μόνη θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία για να μην υπάρξει παραγραφή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις