Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τιμές «φωτιά» στο ιστορικό κέντρο (pic)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές «φωτιά» στο ιστορικό κέντρο (pic)

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν αναρριχηθεί πλέον οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν συμπαρασύρει προς τα πάνω και άλλες συνοικίες του κέντρου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής το οποίο αναφέρεται σε στοιχεία που επεξεργάστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης ακινήτων Spitogatos, στην Αθήνα οι δημοφιλέστερες περιοχές […]

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν αναρριχηθεί πλέον οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν συμπαρασύρει προς τα πάνω και άλλες συνοικίες του κέντρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής το οποίο αναφέρεται σε στοιχεία που επεξεργάστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης ακινήτων Spitogatos, στην Αθήνα οι δημοφιλέστερες περιοχές ενοικίασης κατοικιών είναι κατά σειρά, και με βάση τις αναζητήσεις, οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το ιστορικό κέντρο (Μοναστηράκι, Πλάκα, Κουκάκι, Ακρόπολη, Κεραμεικός, Μεταξουργείο κ.λπ.) και τα Iλίσια.

Το βασικότερο συμπέρασμα είναι η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, ιδίως σε περιοχές που γειτνιάζουν με τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα.

Διαβάστε ακόμα:

Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης «ακυρώνουν» τον Τσακαλώτο

Ξεχωρίζει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά το ιστορικό κέντρο, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει πλέον τα 14 ευρώ/τ.μ., ποσό που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη συγκεκριμένη περιοχή. Δηλαδή, για ένα ακίνητο π.χ. 70 τ.μ., το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε σχεδόν 1.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για ένα ελληνικό νοικοκυριό.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι οι περιοχές αυτές απευθύνονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους επισκέπτες, οι οποίοι μισθώνουν ακίνητα για λίγες ημέρες. Αντίστοιχα, σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο τιμών, έχουν αναρριχηθεί τα ενοίκια στο Κολωνάκι (12,6 ευρώ/τ.μ.) και στο Παγκράτι (9,3 ευρώ/τ.μ.), περιοχές όπου ακόμα και κατά τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση το μέσο ενοίκιο δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη περίπτωση και τα 7 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη.

Αντίστοιχα, οι περιοχές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για την αγορά κατοικιών στην Αθήνα είναι, κατά σειρά, οι Αμπελόκηποι, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το ιστορικό κέντρο, το Παγκράτι και τα Εξάρχεια (μαζί με τη γειτονική Νεάπολη). Η εξέλιξη αυτή έχει ενισχύσει σημαντικά και τις ζητούμενες τιμές, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρούν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια, αυξάνοντας τις απαιτήσεις τους.

Χαρακτηριστική είναι κι εδώ η περίπτωση του ιστορικού κέντρου, όπου η μέση ζητούμενη τιμή εκτινάσσεται σε 3.480 ευρώ/τ.μ. Ασφαλώς, είναι πολύ μικρός ο αριθμός των συναλλαγών που γίνεται σε αυτό το ύψος, καθώς ελάχιστοι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να ξεπεράσουν τις 2.000-2.500 ευρώ/τ.μ., ακόμα και για επιπλωμένα και πρόσφατα ανακαινισμένα ακίνητα. Από την άλλη πλευρά, μοναδικά ακίνητα στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, τα οποία μπορούν να αποφέρουν ποσά της τάξεως των 1.000 ευρώ/μηνιαίως κατά μέσον όρο, είναι πιθανό να μπορούν να πωληθούν και σε ύψος μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ/τ.μ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις