Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Περικοπές συντάξεων: “Χαστούκι” και από το ΣτΕ
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Περικοπές συντάξεων: “Χαστούκι” και από το ΣτΕ

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων Mε οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 1225μελής, Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε  ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν προ του «νόμου Κατρούγκαλου». Μεταξύ αυτών που είναι στη μειοψηφία, δηλαδή που τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας στις περικοπές των παλαιών συντάξεων είναι […]

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων

Mε οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 1225μελής, Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε  ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν προ του «νόμου Κατρούγκαλου».

Μεταξύ αυτών που είναι στη μειοψηφία, δηλαδή που τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας στις περικοπές των παλαιών συντάξεων είναι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου και οι αντιπρόεδροι, Ειρήνη Σαρπ, Ιωάννης Γράβαρης και Γεώργιος Παπαγεωργίου.

«Μαχαίρι» και στις συντάξεις των 480 ευρώ

Οι διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και οι σύμβουλοι Επικρατείας θα μπουν στον πυρήνα του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

Στις επόμενες διασκέψεις, αναμένεται να δοθεί η μάχη των δικαστών, καθώς το κομμάτι που απομένει καταλαμβάνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Eισηγητές στις υποθέσεις αυτές που είναι πάνω από 30 είναι οι σύμβουλοι Σπυρίδων Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

Οριστικό: «Ψαλίδι» στις συντάξεις με παραδοχή Τσακαλώτου

H Ολομέλεια του ΣτΕ, πλέον του κομματιού για τις παλαιές συντάξεις, έχει κρίνει με αυξημένη πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχής της ισότητας.

«Εξαφανίζει» δυο συντάξεις τον χρόνο ο επανυπολογισμός

Mε την ίδια πλειοψηφία έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους.

Έτσι λοιπόν αλλάζουν όλα τα δεδομένα,  αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από την πρώτη του ερχόμενου έτους.

Κατρούγκαλος για ασφαλιστικό: Ποτέ δεν μετάνιωσα, θα έκανα πάλι το ίδιο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις