Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πόσο… άκαπνοι είναι τελικά οι «χώροι μη καπνιστών»
ΥΓΕΙΑ

Πόσο… άκαπνοι είναι τελικά οι «χώροι μη καπνιστών»

Ένας χώρος μη καπνιστών δεν σημαίνει ότι είναι και «καθαρός» από καπνό Δεν υπάρχει μόνο το ενεργητικό ή το παθητικό κάπνισμα, αλλά και το λεγόμενο κάπνισμα «από τρίτο χέρι». Αυτό σημαίνει ότι ο καπνός του τσιγάρου βρίσκει τον τρόπο του να τρυπώσει ακόμη και στους υποτιθέμενους χώρους των μη καπνιστών. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική […]

Ένας χώρος μη καπνιστών δεν σημαίνει ότι είναι και «καθαρός» από καπνό

Δεν υπάρχει μόνο το ενεργητικό ή το παθητικό κάπνισμα, αλλά και το λεγόμενο κάπνισμα «από τρίτο χέρι». Αυτό σημαίνει ότι ο καπνός του τσιγάρου βρίσκει τον τρόπο του να τρυπώσει ακόμη και στους υποτιθέμενους χώρους των μη καπνιστών.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, αυτό οφείλεται στο ότι οι τοξικές ουσίες του τσιγάρου διασπείρονται από τον αέρα, μεταφέρονται μέσα στα κτίρια και προσκολλώνται στις επιφάνειες των τοίχων και των αντικειμένων, ακόμη και σε χώρους όπου κανένας δεν καπνίζει.

Διαβάστε ακόμα

Πώς να «νικήσεις» τις διατροφικές… παγίδες της δουλειάς

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Γουόρινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, δήλωσαν πως το βασικό μήνυμα της νέας έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι εκτίθενται στις επιβλαβείς ουσίες του καπνού περισσότερο από ό,τι νομίζουν.

«Οι συνήθεις περιορισμοί στο κάπνισμα συνήθως προστατεύουν από το παθητικό κάπνισμα, αλλά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, το κάπνισμα από τρίτο χέρι, που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για την υγεία με το παθητικό, είναι πολύ πιο δύσκολο να το αποφύγει κανείς», εξέφρασε ένας εκ των ερευνητών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις