Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Δεν τα βγάζουν πέρα με τις εισφορές, οι μη μισθωτοί
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Δεν τα βγάζουν πέρα με τις εισφορές, οι μη μισθωτοί

Ένας στους τέσσερις μη μισθωτούς δεν κατέβαλε εισφορές στον ΕΦΚΑ ενώ ένα ποσοστό 22,1% έχει κάνει μερική πληρωμή, όπως έδειξε η εκκαθάριση των εισφορών του 2017. Ειδικότερα, το 22,1% των μη μισθωτών επαγγελματιών και αγροτών έχει κάνει μερικές καταβολές και το 25,6% δεν έχει καταβάλει καθόλου εισφορές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «η εκκαθάριση των […]

Ένας στους τέσσερις μη μισθωτούς δεν κατέβαλε εισφορές στον ΕΦΚΑ ενώ ένα ποσοστό 22,1% έχει κάνει μερική πληρωμή, όπως έδειξε η εκκαθάριση των εισφορών του 2017.

Ειδικότερα, το 22,1% των μη μισθωτών επαγγελματιών και αγροτών έχει κάνει μερικές καταβολές και το 25,6% δεν έχει καταβάλει καθόλου εισφορές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ με το νέο σύστημα υπολογισμού καταρρίπτει το “αφήγημα” ότι οι νέες εισφορές, με βάση το πραγματικό εισόδημα, προκάλεσαν εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων.

Τροποποιητικές δηλώσεις & Πρόστιμο: Τι αλλάζει

Καταρρίπτει, επίσης, και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προήλθε από την επιβολή δήθεν εξοντωτικών  εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους  αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες.

Η εκκαθάριση η οποία έγινε με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των ετών 2015 και 2016 καθώς και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί έως και τους πρώτους μήνες του 2018, κατέδειξε ακριβώς τα αντίθετα.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων και τα ειδοποιητήρια τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για 1.155.354 μη μισθωτούς, που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές αποκλειστικά από εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες:

Η εισπραξιμότητα των εισφορών ως προς το εισπραχθέν ποσό, σε αντίθεση με τα χαμηλά ποσοστά που υπήρχαν με το παλιό καθεστώς και δεν υπερέβαιναν το 53% κατά μέσο όρο, άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα κατά 24%.

Προσλήψεις: Τα top επαγγέλματα που προτιμούν οι εργοδότες

Το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση έφτασε στο 74,4%.

Το 23,7% των μη μισθωτών δεν έχει ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο.

Το 28,6% έχει πιστωτικά εκκαθαριστικά. Το 22,1% έχει κάνει μερικές καταβολές και το 25,6% δεν έχει καταβάλει καθόλου εισφορές.

Διαγραφή οφειλών εργαζομένων με μπλοκάκια και διπλές εισφορές

ΕΦΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση εισφορών του 2017

Νομοσχέδιο – ανάσα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις