Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ομπάμα: Θα ζούμε με την απειλή ή θα πάμε σε πόλεμο
ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Θα ζούμε με την απειλή ή θα πάμε σε πόλεμο

Μετά την επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπαράκ Ομπάμα για τη συμφωνία του 2015, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε έντονα. Η απόφαση του ρεπουμπλικάνου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Ο πρώην πρόεδρος, που είχε υπογράψει τη συμφωνία το 2015, χαρακτήρισε σοβαρό λάθος την […]

Μετά την επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπαράκ Ομπάμα για τη συμφωνία του 2015, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε έντονα.

Η απόφαση του ρεπουμπλικάνου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία.

Ο πρώην πρόεδρος, που είχε υπογράψει τη συμφωνία το 2015, χαρακτήρισε σοβαρό λάθος την απόφαση του διαδόχου του και προειδοποίησε ότι αν χαθούν οι περιορισμοί που έθετε αυτή, τότε «μπορεί να επισπεύδουμε την ημέρα που θα αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να επιλέξουμε αν θα ζούμε με την απειλή ή αν θα πάμε σε πόλεμο για να την αποτρέψουμε».

«Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη. Η συμφωνία λειτουργεί. Αυτή είναι η άποψη των Ευρωπαίων συμμάχων μας, ανεξάρτητων εμπειρογνώμων και του σημερινού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ», τονίζει ο Ομπάμα σε ανάρτησή του στο Facebook.

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν

Υπογραμμίζει ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας του γιατί έχει περιορίσει σημαντικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και σημειώνει ότι αποτελεί ένα μοντέλο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι ο στόχος και στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας.

«Αποχωρώντας από τη συμφωνία γυρίζουμε την πλάτη στους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής», προειδοποιεί ο Ομπάμα, που αναγνωρίζει ότι πάντα θα υπάρχει αλλαγή στις πολιτικές και τις προτεραιότητες όταν αλλάζει χέρια η διακυβέρνηση της χώρας, όμως, «η συνεχής περιφρόνηση συμφωνιών στις οποίες είναι μέρος η χώρα μας, ριψοκινδυνεύει την υπονόμευση της αξιοπιστίας της Αμερικής και μας φέρνει σε κόντρα με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου».

Με πέντε σημεία αντικρούει τα επιχειρήματα του Τραμπ κατά της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων τον ισχυρισμό ότι το Ιράν χτίζει πυρηνικό πρόγραμμα παραβιάζοντας τη συμφωνία, καθώς ο Ομπάμα επισημαίνει ότι γίνονται επιθεωρήσεις.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ότι η συμφωνία δεν λύνει όλα τα προβλήματα με την Τεχεράνη, αλλά τονίζει ότι η συμπεριφορά του Ιράν θα είναι μακράν πιο επικίνδυνη αν το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι άνευ περιορισμών.

Παγκόσμια ανησυχία για την απόφαση Τραμπ

«Για αυτό είναι σοβαρό λάθος η απόφαση που θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία, χωρίς το Ιράν να την έχει παραβιάσει. Χωρίς αυτή, οι ΗΠΑ τελικά θα μείνουν με την επιλογή ανάμεσα σε ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ή έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή», τονίζει.

«Αν οι περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό τη συμφωνία, χαθούν, μπορεί να επισπεύδουμε την ημέρα που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις επιλογές να ζήσουμε με αυτή την απειλή ή να πάμε σε πόλεμο για να την αποτρέψουμε», προειδοποιεί.

«Σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η Αμερική πρέπει να μπορεί να βασιστεί εν μέρει σε μία ισχυρή διπλωματία για να ασφαλίσει τη χώρα μας. Είμαστε πιο ασφαλείς από τότε που πετύχαμε τη συμφωνία, χάρη εν μέρει στη δουλειά των διπλωματών μας, πολλών μελών του Κογκρέσου και των συμμάχων μας.

Προχωρώντας, ελπίζω οι Αμερικανοί να συνεχίσουν να εκφράζονται υπέρ μιας ισχυρής, ηθικής, βασισμένης σε γεγονότα και ενωτικής ηγεσίας που μπορεί να ασφαλίσει καλύτερα τη χώρα μας και αναλαμβάνει τις ευθύνες μας σε όλο τον κόσμο», καταλήγει ο Ομπάμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις