Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παυλόπουλος: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο έστειλε σήμερα από το νησί της Σύμης ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 73 χρόνων από την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Από το νησί επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει […]

Μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο έστειλε σήμερα από το νησί της Σύμης ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 73 χρόνων από την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους.

Από το νησί επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι «στο Αιγαίο και ειδικά στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Σύμης ο ΠτΔ.

Διαβάστε ακόμα:

Στη Λευκωσία σήμερα ο πρωθυπουργός

Στην πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σύμης παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δ. Κρεμαστινός, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιός, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, οι βουλευτές Δ. Γάκης, Μ. Κόνσολας και Κ. Σκανδαλίδης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου, Φ. Χατζηδιάκος και αρκετός κόσμος.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, το καθεστώς της τελικής παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (Απρίλιος του 1947) μεταξύ των συμμάχων, νικητών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και της Ιταλίας.

Διευκρίνισε, δε, πως οι περιοχές αυτές -συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και το αν κατοικούνται ή όχι- ανήκουν στην ελληνική και, επέκεινα, στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια.

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κεκτημένο προστίθενται στο διεθνές δίκαιο -κυρίως δε, όπως προαναφέρθηκε, στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947- για να καταστεί σαφές αφενός ότι τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουδόλως μπορούν ν’ αμφισβητηθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο και, αφετέρου, ότι, επιπλέον και συνακόλουθα, δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο» κατέληξε ο ΠτΔ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις