Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυπριακή ΑΟΖ: Έτοιμος για αντεπίθεση ο Εντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Έτοιμος για αντεπίθεση ο Εντογάν

Πλάνο γεωτρήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ σχεδιάζει ο Ερντογάν στις αρχές του καλοκαιριού. Το καθεστώς Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμο να αψηφήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, οι επιτελείς του Τούρκου προέδρου αξιολογούν τους επόμενους σταθμούς των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αντιδράσουν. Όπως αναφέρει η ίδια […]

Πλάνο γεωτρήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ σχεδιάζει ο Ερντογάν στις αρχές του καλοκαιριού.

Το καθεστώς Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμο να αψηφήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, οι επιτελείς του Τούρκου προέδρου αξιολογούν τους επόμενους σταθμούς των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αντιδράσουν.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αν και το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, που αγόρασε έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι ακόμη έτοιμο, στην Άγκυρα εξετάζουν δύο ημερομηνίες και δυο τουλάχιστον εναλλακτικούς χώρους για γεώτρηση.

Διαβάστε ακόμα:

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Novartis

Ωστόσο, υπάρχει, σύμφωνα πάντα με τον «Φιλελεύθερο», και ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η αποστολή του DeepSea Metro 2 να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, για να τρυπήσει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία θα διενεργεί παράλληλες έρευνες με την αμερικανική εταιρεία, χωρίς προφανώς να την παρενοχλεί και σε διαφορετικές περιοχές.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς ( ΟΗΕ και Ε.Ε. ) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.».

Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις