Αθήνα

°C

Σάββατο

23

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα λάβουν “φουσκωμένο ραβασάκι”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα λάβουν “φουσκωμένο ραβασάκι”

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2018. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα ξεκινήσει ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Τότε θα λάβουν τον νέο λογαριασμό του φόρου για την ακίνητη περιουσία τους. Νωρίτερα, πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα […]

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2018.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα ξεκινήσει ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τότε θα λάβουν τον νέο λογαριασμό του φόρου για την ακίνητη περιουσία τους.

Νωρίτερα, πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έχουν πάρει ήδη την πρώτη κρυάδα από τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων και θα έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Αλλαγές στους φόρους φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Αν και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι θα γράφουν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν ο φόρος υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τα εκκαθαριστικά που θα φθάσουν σε χιλιάδες νοικοκυριά θα είναι φουσκωμένα.

Μεγάλοι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές των 750 και 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Με βάση τα σενάρια που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν αποκλείεται να δουν τον ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται ακόμη και πάνω από 20%. Από την άλλη, όσοι περιμένουν να ξεφουσκώσει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ λόγω μείωσης των αντικειμενικών, μάλλον θα απογοητευτούν.

Εντός του Μαΐου νέες αντικειμενικές και νέος ΕΝΦΙΑ

Είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν τα ίδια ποσά φόρου. Οι παρεμβάσεις που μαγειρεύονται στις τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα παραμείνει στο ύψος του για να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν τον χάρτη της κτηματαγοράς και το φορολογικό τοπίο προκαλώντας ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους.

Εφόσον από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες προκύψει ανάγκη για αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο φόρος θα συνεχίσει να αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, τότε αυτές οι αλλαγές θα περάσουν με διάταξη στη Βουλή το αργότερο έως τις 31 Μαΐου.

Αυξήσεις «φωτιά» στον ΕΝΦΙΑ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις