Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τι σκέφτονται οι Έλληνες για την Τουρκία, ποιες χώρες “φοβούνται”
ΕΛΛΑΔΑ

Τι σκέφτονται οι Έλληνες για την Τουρκία, ποιες χώρες “φοβούνται”

Μεγάλο άγχος και ανησυχία προκαλούν στους Έλληνες πολίτες οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και οι όλο και εντεινόμενες προκλήσεις της γείτονος. Οι Έλληνες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, θεωρούν πολύ μεγάλο τον κίνδυνο για θερμό επεισόδιο. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής». Συγκεκριμένα, […]

Μεγάλο άγχος και ανησυχία προκαλούν στους Έλληνες πολίτες οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και οι όλο και εντεινόμενες προκλήσεις της γείτονος.

Οι Έλληνες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, θεωρούν πολύ μεγάλο τον κίνδυνο για θερμό επεισόδιο.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ένταση των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 67% παραδέχθηκε ότι φοβάται για θερμά επεισόδια, ενώ το 61% δήλωσε ότι του προκαλεί οργή αυτή η ένταση και το 61% νιώθει απογοήτευση για την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση.

«Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο»

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποια εκ των Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία θεωρούν εχθρική χώρα.

Το 87% απάντησε καταφατικά για την Τουρκία (7% όχι), το 47% την Αλβανία (37% όχι) και το 45% την ΠΓΔΜ (38% όχι).

Σε ό,τι αφορά το αν κάποια από τις Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, το 78% απάντησε καταφατικά για την Τουρκία, το 27% για την Αλβανία και το 21% για την ΠΓΔΜ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι (64%), πιστεύουν ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα βελτίωνε τις σχέσεις της Αγκυρας με την Αθήνα.

Handelsblatt: Σε αυτό, η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει την Τουρκία

Ακόμη, το 46% θεωρεί τη διαχείριση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα, ενώ το 34% πιστεύει ότι αυτό είναι η διαχείριση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά και το 5% η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα, το 45% δηλώνει ότι βρίσκει κατανοητή την προοπτική η σύνθετη ονομασία να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», την ώρα που το 23% δήλωσε ότι αυτό του προκαλεί οργή για όσους την αποδέχονται και το 14% «με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Ελληνας».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις