Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Οσάμα μπιν Λάντεν: Ο «πονοκέφαλος» των ΗΠΑ – Το ατελείωτο ανθρωποκυνηγητό
ΚΟΣΜΟΣ

Οσάμα μπιν Λάντεν: Ο «πονοκέφαλος» των ΗΠΑ – Το ατελείωτο ανθρωποκυνηγητό

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δολοφονήθηκε στις 2 Μαΐου 2011, κατόπιν αιφνίδιας επέμβασης Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε έπαυλη που διέμενε στην πόλη Αμποταμπάντ. Είχε πάνω από 24 παιδιά, 11 από τα οποία απέκτησε από την σύζυγό του Νατζούα. Για μία δεκαετία, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, υπήρξε ο Νο1 καταζητούμενος από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ […]

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δολοφονήθηκε στις 2 Μαΐου 2011, κατόπιν αιφνίδιας επέμβασης Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε έπαυλη που διέμενε στην πόλη Αμποταμπάντ.

Είχε πάνω από 24 παιδιά, 11 από τα οποία απέκτησε από την σύζυγό του Νατζούα.

Για μία δεκαετία, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, υπήρξε ο Νο1 καταζητούμενος από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ανά τον κόσμο, το οποίο και του χρέωνε οποιαδήποτε αντιαμερικανική εξτρεμιστική δράση.

Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Γεννημένος στο Ριάντ από πλούσια οικογένεια, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αμπντουλαζίζ.

Από πολύ νωρίς δημιούργησε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία η οποία και ανέλαβε τα περισσότερα έργα ανασυγκρότησης της χώρας, όπως δρόμους και λιμένες, ενώ επέκτεινε και τις επιχειρήσεις του σε άλλες αραβικές χώρες.

Κατά τον Ρωσοαφγανικό πόλεμο, μετέβη στο Αφγανιστάν προκειμένου να οργανώσει θύλακες αντίστασης χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ, καθώς θεωρούνταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος των αμερικανικών συμφερόντων στο Αφγανιστάν.

Μετά την αποχώρηση των Ρώσων εισήλθαν στη χώρα αμερικανικές και άλλες δυνάμεις χαρακτηριζόμενες νατοϊκές δημιουργώντας μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στις κυριότερες πόλεις, αναλαμβάνοντας την κατασκευή δρόμων και μεγάλων αρδευτικών έργων.

Η συνεχής όμως επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας έκανε τις επαναστατικές ομάδες να στραφούν κατά τους με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν να δημιουργεί την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.

Η τρομοκρατική του δράση

Όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε βάρος του προέρχονταν μόνο από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας με πορίσματα που εξέδιδαν οι ίδιες:

Διαβάστε ακόμα

Ο ISIS «απειλεί» ξανά τον Μέσι (pic)

  • φέρεται πως εξέδωσε διάταγμα προς τους Μουσουλμάνους, ζητώντας τους να στοχοποιούν και να φονεύουν πολίτες και στρατιώτες των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους
  • κατηγορήθηκε για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και στην Κένυα
  • εκκρεμούσε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης
  • είχε χρηματοδοτήσει και οργανώσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (πέθαναν 2.988 άνθρωποι)

Ο θάνατος και οι φήμες

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Γκερονίμο, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με ένα πυροβολισμό στο κεφάλι.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ μάλιστα, πήραν το σώμα του στο Αφγανιστάν και το έριξαν στη θάλασσα, ενώ ο θάνατός του χαροποίησε τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον αντίποδα, η Αλ Κάιντα απείλησε τις ΗΠΑ με αντίποινα.

Πολλές υπήρξαν οι φήμες ότι είχε πεθάνει στο Πακιστάν στις 23 Αυγούστου 2006, λόγω της κλονισμένης υγείας του, αν και ούτε οι γαλλικές ούτε οι αμερικανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τίποτα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις