Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αύξηση – ψίχουλα στις επικουρικές συντάξεις
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αύξηση – ψίχουλα στις επικουρικές συντάξεις

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα δουν την ερχόμενη εβδομάδα οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις ψαλιδίστηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Όμως πρόκειται για ψίχουλα! Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι με την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων Μαΐου, την Πέμπτη 3 Μαΐου, και εφεξής, η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011 υπέρ του […]

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα δουν την ερχόμενη εβδομάδα οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις ψαλιδίστηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Όμως πρόκειται για ψίχουλα!

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι με την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων Μαΐου, την Πέμπτη 3 Μαΐου, και εφεξής, η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011 υπέρ του ΑΚΑΓΕ θα υπολογίζεται στα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό).

Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη βδομάδα περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα δουν μικρές αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, αφού πλέον η παρακράτηση θα γίνεται στο πραγματικό ποσό που εισπράττουν από το ΕΤΕΑΕΠ.

Χάος με τις συντάξεις: Έξτρα φόρος στις παράνομες κρατήσεις

Από το υπουργείο Εργασίας τονίζεται, επίσης, ότι τα αναδρομικά ποσά για όσες περιπτώσεις συνταξιούχων προκύπτουν επιστροφές θα πιστωθούν το επόμενο διάστημα απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνταξιούχων, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή αιτήσεων, ούτε άλλη ενέργεια εκ μέρους τους.

Συνολικά θα διατεθούν 55 εκατ. ευρώ για 200.000 συνταξιούχους. Δηλαδή την αναδρομική επιστροφή εισφορών δικαιούνται μόνο το 16% των συνταξιούχων του επικουρικού υπερταμείου.

Τα στοιχεία δείχνουν πως στους δικαιούχους ανήκουν συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι της Αγροτικής, τελωνειακοί όπως επίσης και χιλιάδες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις συνταξιούχων από άλλα επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ.

«Εξαφανίζει» δυο συντάξεις τον χρόνο ο επανυπολογισμός

Tο πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν τον Ιούνιο του 2016 κοντά στις 200.000 επικουρικές συντάξεις κυρίως των Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ, των ναυτικών πρακτόρων και του επικουρικού του ΙΚΑ υπέστησαν περικοπές βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Μετά τις περικοπές, οι συντάξεις αυτές μειώθηκαν κάτω από το επίπεδο που ήταν το 2011.

Στη συνέχεια, το 2011 επιβλήθηκαν κλιμακωτές περικοπές 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, βάσει του νόμου 3986/2011 που προέβλεπε την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Αν και οι επικουρικές συντάξεις αυτές μειώθηκαν το 2016 λόγω νόμου Κατρούγκαλου κάτω από επίπεδο του 2011, συνεχίστηκαν, ακόμα και μετά τις περικοπές του 2016, οι κρατήσεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ ως εάν οι συντάξεις αυτές να εξακολουθούσαν να ήταν στο επίπεδο του 2011.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις