Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Αποδόμηση της «καθαρής εξόδου»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποδόμηση της «καθαρής εξόδου»

Από τον Γιάννη Ντσούνο Στην κλιμάκωση της επιχείρησης αποδόμησης της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, που διατείνονται ότι θα έχουμε στις 18 Αυγούστου, προχωρά η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ο ίδιος αναλάβει μεγάλο κομμάτι αυτής της προσπάθειας και το ίδιο μήνυμα έχει σταλεί και προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Στη ΝΔ […]

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Στην κλιμάκωση της επιχείρησης αποδόμησης της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, που διατείνονται ότι θα έχουμε στις 18 Αυγούστου, προχωρά η ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ο ίδιος αναλάβει μεγάλο κομμάτι αυτής της προσπάθειας και το ίδιο μήνυμα έχει σταλεί και προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.

Στη ΝΔ αποδομούν πρώτα από όλα το υπερπλεόνασμα, που ανακοινώθηκε για την τρέχουσα χρονιά και για το οποίο «κομπάζουν» τα κυβερνητικά στελέχη, αναφέροντας πως ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της ΝΔ το υπερπλεόνασμα τόσο το 2017 όσο και το 2018 αποδεικνύει ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν απαραίτητα, γιατί οδήγησαν την οικονομία σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μείωσε την ρευστότητα στην αγορά, δεν βελτίωσε κανέναν αναπτυξιακό δείκτη και έφερε το ΑΕΠ 30 δισ. κάτω από εκεί που έπρεπε να είναι κανονικά. Ως παράδειγμα αναφέρουν το έτος 2017, όπου από 207 δισ. που ήταν η πρόβλεψη έφτασε τα 177 δισ. και μάλιστα με την παράλληλη επιβολή μέτρων.

Και το πρώτο συμπέρασμα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το πλεόνασμα είναι μεν μεγάλο, αλλά είναι μη βιώσιμο, αφού προέρχεται από φοροεπιδρομή και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και όχι από την ανάπτυξη.

Η ΝΔ επιμένει ότι η «καθαρή έξοδος» θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον και μόνο αν δεν θα ήταν υπό συζήτηση η προληπτική γραμμή στήριξης, την οποία αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος θεωρούν αναγκαία.

Και αυτό για να μην εκτιναχθούν τα επιτόκια δανεισμού και η χώρα αναγκαστεί εκ νέου να δανείζεται ακριβά, μη μπορώντας να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Επόμενο οικονομικό μέγεθος είναι το χρέος, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόνοια παρά μόνο συζητήσεις, αφού ακόμη δεν έχει καθοριστεί η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ σε όποια «οικονομική φόρμουλα» βρεθεί για την χώρα μας την επομένη της εξόδου από το μνημόνιο.

Τέλος, όπως υποστηρίζουν στην ΝΔ δεν μπορεί να υπάρχει «καθαρή έξοδος», όταν θα παραμείνουν ενεργά όλα τα μνημονιακά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούν ένα αφήγημα εξόδου από την κυβέρνηση και προσφυγής στις κάλπες.

Και όπως δηλώνει στην Alpha freepress κορυφαίο στέλεχος της γαλάζιας παράταξης υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν κάτι τέτοιο.

Αρχικά οι κόντρες που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για «δήθεν» επαναδιαπραγμάτευση των περικοπών των συντάξεων, του αφορολόγητου και του κατώτατου μισθού αμέσως μετά την έξοδό μας από το μνημόνιο.

Στις αντιδράσεις αυτές προστίθενται και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, που είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να πανηγυρίζει για έξοδο από τα μνημόνια, όταν οι συντάξεις του χρόνου μετά βίας θα αγγίζουν τα 500 ευρώ.

Αυτή την εσωκομματική αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα την εκμεταλλευτεί στο έπακρο η αξιωματική αντιπολίτευση, που θα ζητά από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα να προσπαθήσουν να πείσουν τα στελέχη του κόμματός τους και μετά τους πολίτες.

Στόχος της ΝΔ είναι η πλήρης αποδόμηση του πρωθυπουργικού αφηγήματος ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο χωρίς επιπτώσεις και η ενημέρωση των πολιτών ότι αυτό αποτελεί ακόμη ένα «επικοινωνιακό τέχνασμα» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για να υφαρπάξει την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.

Για τον λόγο αυτό ήδη στην Πειραιώς οργανώνουν περιοδείες τόσο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των στελεχών κυρίως του οικονομικού επιτελείου σε ολόκληρη την περιφέρεια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα δοθεί και σχετική συνέντευξη τύπου.

Διαβάστε ακόμη:

Άλωση του κράτους

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις