Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ο Κιμ “πάτησε” νοτιοκορεάτικο χώμα μετά από 65 χρόνια! (pics – vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ “πάτησε” νοτιοκορεάτικο χώμα μετά από 65 χρόνια! (pics – vid)

Η πρώτη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών εδώ και πάνω από μια δεκαετία Μια θερμή χειραψία αντάλλαξαν πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, λίγο πριν αρχίσει η ιστορική διακορεατική σύνοδος κορυφής, ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ […]

Η πρώτη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών εδώ και πάνω από μια δεκαετία

Μια θερμή χειραψία αντάλλαξαν πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, λίγο πριν αρχίσει η ιστορική διακορεατική σύνοδος κορυφής, ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αμέσως μετά έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε τη γη της Νότιας Κορέας.

Έτσι, έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεάτικο χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-’53).

Νωρίτερα, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος επίσης περπάτησε για λίγο στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων, κάτι που τον κάλεσε να κάνει ο Κιμ.

Σκληρή απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ σε Γιούνκερ

«Ήρθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Τον Κιμ συνόδευε η Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλός του, καθώς κι ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Ο Κιμ χαιρέτισε νωρίτερα την έλευση μιας νέας «εποχής ειρήνης», στην καταχώρισή του στο βιβλίο των επισκεπτών στο κτίριο όπου είχε συναφθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες το 1953.

«Μια νέα ιστορία ξεκινά τώρα», μια «εποχή ειρήνης», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο επισκεπτών πριν οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις συνομιλίες.

Το θερμό κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν και οι εικόνες των δύο ηγετών γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί, μάλιστα, ο Κιμ αστειεύτηκε ότι ότι έφερε νουντλς από την Πιονγιάνγκ.

«Είδα νωρίτερα ότι το μενού στο δείπνο που θα έχουμε είναι ένα “καυτό” θέμα. Έφερα μαζί μου και κρύα νουντλς από την Πιονγιάνγκ οπότε κύριε πρόεδρε θα μπορέσετε να τα δοκιμάσετε».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters πάντως πριν την είσοδο του Κιμ στο Παλάτι της Ειρήνης όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής, μια ομάδα ειδικών από τη Βόρεια Κορέα έλεγξε το χώρο για εκρηκτικά και συσκευές καταγραφής ήχους ενώ ψέκασε και εντομοαπωθητικό στις καρέκλες αλλά και το βιβλίο επισκεπτών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις