Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αναβολή των εκλογών ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης
ΚΟΣΜΟΣ

Αναβολή των εκλογών ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Να αναβάλει τις πρόωρες εκλογές κάλεσε την Τουρκία η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ βγήκε από τα ρούχα του στο άκουσμα της πρότασης. Η Επιτροπή εξέφρασε την εκτίμηση ότι διακυβεύεται η νομιμότητα των πρόωρων εκλογών, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. «Να κοιτάζετε τη δουλειά σας», απάντησε […]

Να αναβάλει τις πρόωρες εκλογές κάλεσε την Τουρκία η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ βγήκε από τα ρούχα του στο άκουσμα της πρότασης.

Η Επιτροπή εξέφρασε την εκτίμηση ότι διακυβεύεται η νομιμότητα των πρόωρων εκλογών, εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.

«Να κοιτάζετε τη δουλειά σας», απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις με τον Μαριάνο Ραχόι.

Ο ρόλος του Γκιουλ – Καθηγητής εξηγεί γιατί ο Ερντογάν κήρυξε πρόωρες εκλογές

«Η Τουρκία έχει διεξάγει εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%. Δεν θα διεξαγάγουν αυτοί εκλογές, αλλά η Τουρκία», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέφρασε βαθιά ανησυχία ότι στην Τουρκία δεν θα διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές και υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η νομιμότητα της διαδικασίας.

Ακόμη, υπενθύμισε στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

«Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία προϊδεάζουν για νέες εντάσεις»

Η Επιτροπή επισήμανε ότι το γεγονός πως οι εκλογές θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα- τον Ιούνιο- δεν αφήνουν στα κόμματα αρκετό χρόνο.

Αποδοκίμασε δε ότι την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία», σημειώνεται.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις