Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / ΚΥΣΕΑ: Σιγή ιχθύος για τις γαλλικές φρεγάτες
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΣΕΑ: Σιγή ιχθύος για τις γαλλικές φρεγάτες

Αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με κύριο θέμα την αμυντική θωράκιση της χώρας. Σιωπή ωστόσο για τις γαλλικές φρεγάτες. Το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ «διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F-16». Ωστόσο δεν αναφέρει ότι ελήφθη απόφαση. Αντιθέτως, τονίζεται ότι «αποφασίστηκε η ενεργοποίηση […]

Αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με κύριο θέμα την αμυντική θωράκιση της χώρας. Σιωπή ωστόσο για τις γαλλικές φρεγάτες.

Το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ «διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F-16».

Ωστόσο δεν αναφέρει ότι ελήφθη απόφαση. Αντιθέτως, τονίζεται ότι «αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27».

«Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα έπρεπε να χαίρεται και τόσο…»

Η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.

Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27».

Στο Μαξίμου παρέστη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπ. Αμυνας.

Την ίδια ώρα η Αθήνα κινείται ταχύτατα και για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών ώστε αυτές να πλεύσουν υπό ελληνική σημαία στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι, καλύπτοντας το κενό μέχρι το 2023 που το Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζει να παραλάβει τις νέες γαλλικές φρεγάτες [email protected], που συζητά με το Παρίσι.

Η Ελλάδα  θέλει δύο πάνοπλες FREMM στο Αιγαίο.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει τη διάθεση να αποδεσμεύσει τα εν λόγω πλοία. 

Για τους Γάλλους αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμίσουν τον περιφερειακό τους ρόλο στηρίζοντας την Ελλάδα, και κυρίως την αμυντική τους βιομηχανία που έμεινε πίσω την τελευταία δεκαετία έναντι των Γερμανών.

Είναι χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα, οι Γερμανικές εταιρείες πήραν σχεδόν «τα πάντα» από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Π.Ν.

Τσίπρας: Έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα

Τώρα η ανάγκη της Ελλάδας για προηγμένα πολεμικά πλοία, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Γάλλους να επιστρέψουν και μάλιστα για καιρό, αφού πέραν της πενταετίας προδιαγράφουν και τις επόμενες αγορές για λόγους ομοτυπίας.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων θα απαιτήσει μήνες, όπως επίσης και οι υποδομές που πρέπει να ετοιμαστούν, πιθανότατα θα καθυστερήσουν το σχέδιο ενοικίασης.

Το ελληνικό αίτημα παραδόθηκε στους Γάλλους την Παρασκευή το πρωί και τώρα αναμένεται η απάντησή τους για τα απαραίτητα βήματα.

Με αυτές τις φρεγάτες το Γαλλικό Ναυτικό συμμετείχε στο πυραυλικό χτύπημα εναντίον της Συρίας, από την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Έλληνες ναύαρχοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη διάθεση των Γάλλων να δώσουν τα πιο σύγχρονα όπλα για τον εξοπλισμό των FREMM.

Δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, πάντως, θέλουν την υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, να διαψεύδει ότι το Παρίσι πρόκειται να μισθώσει δύο φρεγάτες FREMM στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

«Θωρακίζεται» το ΠΝ – Πότε έρχονται οι υπερσύγχρονες φρεγάτες (pics)

Σύμφωνα την ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, η Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών.

Πηγή της ιστοσελίδας αποκάλεσε τις ελληνικές αξιώσεις «παντελώς ανεδαφικές».

Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση με την θέση του γαλλικού υπουργείου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις