Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Stress test στις ελληνικές τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Stress test στις ελληνικές τράπεζες

Δημοσίευμα της Handelsblatt, επικαλούμενη τρεις πηγές, υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες περνούν το stress test της ΕΚΤ. «Ανακούφιση στην Ακρόπολη: Η Τράπεζα Πειραιώς , η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Alpha Bank περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 ευρωπαϊκές […]

Δημοσίευμα της Handelsblatt, επικαλούμενη τρεις πηγές, υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες περνούν το stress test της ΕΚΤ.

«Ανακούφιση στην Ακρόπολη: Η Τράπεζα Πειραιώς , η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Alpha Bank περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 ευρωπαϊκές τράπεζες», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Και σημειώνει: «Αυτό δεν είναι μόνο καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας. Ο έλεγχος προτιμήθηκε να γίνει την άνοιξη αντί του φθινόπωρου , έτσι ώστε να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών στην ώρα για την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμα

Δήλωση με… νόημα από τη Λαγκάρντ – Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αλλιώς…

«Τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής θα δημοσιευθούν από την ΕΚΤ στις 5 Μαΐου. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι κανένα από τα τέσσερα ινστιτούτα δεν θα αποτύχει. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται κεφάλαια ενίσχυσης ύψους σχεδόν 20 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για δράσεις διάσωσης από το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης. Αυτή την εβδομάδα ,κορυφαία στελέχη των τεσσάρων τραπεζών μετέβησαν στη Φρανκφούρτη, για να συζητήσουν με την υπηρεσία τραπεζικής εποπτείας SSM της ΕΚΤ σχετικά με την κατάσταση των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων. Οι τραπεζίτες επέστρεψαν στην Αθήνα με καλά νέα», αναφέρεται στην εφημερίδα.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, οι τράπεζες της χώρας έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι θωρακισμένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στα τέλη του 2017, η Alpha Bank πέτυχε ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 18,3%. Ήταν 16,7% για την Εθνική Τράπεζα, 15,4 % για την Τράπεζα Πειραιώς και 15,3 % για την Eurobank.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις