Αθήνα

°C

Παρασκευή

07

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / “Πρώτη φορά το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει αυτό τον ισχυρισμό για τα Ίμια”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Πρώτη φορά το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει αυτό τον ισχυρισμό για τα Ίμια”

Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία σημειώνει σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ τονίζει πως η δήλωση αυτή προσβάλλει κάθε έννοια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και συνιστά απολύτως […]

Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία σημειώνει σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ τονίζει πως η δήλωση αυτή προσβάλλει κάθε έννοια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και συνιστά απολύτως απαράδεκτη πρόκληση που τοποθετεί την Τουρκία ακόμα πιο μακριά από την Ευρώπη.

«Εντάσσεται στη στρατηγική συνεχούς αμφισβήτησης και διαρκούς έντασης, που η Τουρκία εφαρμόζει στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πολιτική αυτή έχει επικίνδυνα κλιμακωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Η Άγκυρα δοκιμάζει την πολιτική βούληση, τα διπλωματικά ανακλαστικά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Όργιο προκλήσεων – «Τα Ίμια είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία»

«Η δική μας απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και πως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του και στις θαλάσσιες ζώνες τους είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη».

«Και η κυβέρνηση όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Την καλούμε λοιπόν, να μην μείνει και πάλι αμήχανη, για να μην γίνει και μοιραία για τα εθνικά συμφέροντα.

Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται», συνέχισε.

Ηχηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην τουρκική προκλητικότητα: «Να σέβονται»

Κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες υποστήριξης των εθνικών δικαίων και καταγγελίας των τουρκικών προκλήσεων.

«Να διαμορφώσει μια συγκροτημένη διεθνή στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων. Να ξεκινήσει αμέσως σήμερα, με πρώτο βήμα τη διενέργεια ταυτόχρονου εντονότατου διαβήματος προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των υπουργείων Εξωτερικών σε όλες τις χώρες και των διεθνών οργανισμών, όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές. Και ο πρωθυπουργός να αφήσει την εσωτερική προπαγάνδα περί δήθεν “καθαρής εξόδου” και να αναλάβει διπλωματικό μαραθώνιο, αφού βέβαια πρώτα πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η ΝΔ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση για να προβάλλει και να υποστηρίξει τα εθνικά δίκαια, κατέληξε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις