Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Εσωκομματικές γκρίνιες
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εσωκομματικές γκρίνιες

από τον Γιάννη Ντσούνο Και ενώ η στόχευση της ηγεσίας του κόμματος της ΝΔ δεν είναι άλλη από την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ώστε να κερδηθεί εκτός -από τις επικείμενες εκλογές- και η αυτοδυναμία, στο εσωτερικό του κόμματος δημιουργείται κλίμα εσωστρέφειας με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων. […]

από τον Γιάννη Ντσούνο

Και ενώ η στόχευση της ηγεσίας του κόμματος της ΝΔ δεν είναι άλλη από την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ώστε να κερδηθεί εκτός -από τις επικείμενες εκλογές- και η αυτοδυναμία, στο εσωτερικό του κόμματος δημιουργείται κλίμα εσωστρέφειας με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων.

Οι εσωκομματικές εκλογές για τις διοικήσεις των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων είχαν προσδιοριστεί για τα μέσα Μαΐου, ωστόσο δεν είναι λίγα τα στελέχη, βουλευτές και μη, που εισηγήθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αναβολή τους. Ο λόγος που αρκετά κομματικά στελέχη οδηγήθηκαν σε αυτήν την εισήγηση είναι να μην εμφανιστούν στο προσκήνιο οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος από τις λεγόμενες «τάσεις» της ΝΔ, δηλαδή να μην υπάρξει «διαγωνισμός επικράτησης» στην κομματική βάση μεταξύ «Σαμαρικών», «Καραμανλικών», «Μητσοτακικών», λαϊκής δεξιάς, νεοφιλελεύθερων και μετριοπαθέστερων.

Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, που θα λάβει και την τελική απόφαση, όπως πληροφορείται η Alpha freepress, εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο για να αποφύγει μια παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας στο εσωτερικό της ΝΔ ενόψει και της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, που στην Πειραιώς εκτιμούν ότι θα γίνει πριν ολοκληρωθεί το 2018. Στην αντίπερα όχθη ωστόσο, υπάρχει και μια σειρά στελεχών που εισηγείται στον πρόεδρο της ΝΔ να μην υπάρξει καμία αναβολή, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα φανούν σημάδια ηττοπάθειας από τον ίδιο, ενώ θα επιβεβαιωθούν και όλα τα σενάρια που θέλουν την ΝΔ να μην μπορεί να εμφανιστεί ενωμένη απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα μια σημαντική μερίδα βουλευτών και στελεχών της ΝΔ εκτιμούν ότι θα πρέπει να αναβληθεί και το συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι και να μετατεθεί για το φθινόπωρο. Όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ αυτής της θέσης υποστηρίζουν δύο πράγματα. Πρώτον ότι, αν δεν γίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, δεν θα υπάρξει αποτύπωση και στο συνέδριο της βούλησης και της εκπροσώπησης της κομματικής βάσης μέσω των νέων στελεχών, επομένως το συνέδριο θα είναι μια επανάληψη του αμέσως προηγούμενου. Και δεύτερον ότι η περίοδος του καλοκαιριού θα βρει την επικαιρότητα να «ασχολείται» με τα εθνικά θέματα, αλλά και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, γεγονότα που σίγουρα, λένε, θα επισκιάσουν μια εσωκομματική διαδικασία, ακόμη και αν αυτή είναι το συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε εσωκομματικό επίπεδο αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θα ήθελαν στην παρούσα χρονική στιγμή να ακούσουν από το βήμα του συνεδρίου διαφορετικές φωνές σε θέματα διακυβέρνησης, όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που σε πρόσφατο άρθρο του χαρακτήρισε το Κίνημα Αλλαγής απαραίτητο κυβερνητικό εταίρο. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση δημιούργησε θέμα στο εσωτερικό της ΝΔ, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν διαβλέπει αυτοδυναμία, κάτι που επιθυμεί η ηγεσία του κόμματος και κάποιους άλλους να κάνουν λόγο για «αρχηγική εμφάνιση». Η Πειραιώς έσπευσε να διαψεύσει ένα προς ένα τα σενάρια και τις φήμες αυτές, ωστόσο οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι η «σαμαρική τάση» είναι αυτήν την στιγμή ίσως και η ισχυρότερη στο εσωτερικό του κόμματος.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελούν και όσα συζητούνται τον τελευταίο καιρό για πιθανή συνεργασία, προεκλογική ή μετεκλογική, με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και που είχαν ενεργή συμμετοχή στην περίοδο της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημιουργεί έντονους τριγμούς στους κόλπους της ΝΔ, με πολλούς βουλευτές να εκφράζουν ακόμη και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη την πλήρη αντίθεσή τους.

Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει πράξη την πρώτη του υπόσχεση από την εκλογή του στην θέση του προέδρου, που ήταν η ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών. Μάλιστα, μιλώντας στην Alpha freepress, συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστική ότι «η ανανέωση που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να υλοποιηθεί με στελέχη που έχουν ήδη δοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό, πολλώ δε μάλλον με στελέχη που ανήκουν στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ».

Με δεδομένο ότι στην Πειραιώς εκτιμούν ότι το 2018 θα έχουμε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, η εσωστρέφεια ξορκίζεται εν τη γενέσει της. Και αυτό ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει πολύ καλά, γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα λάβει τις αποφάσεις του, οι οποίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ανακοινωθούν με εμφατικό τρόπο και θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα εντός κι εκτός κόμματος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μητσοτάκης: Έχει το θράσος ο κ. Τσίπρας να μιλά για έξοδο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις